Нови супер техники за преписване на матури и изпити

Животът

02-05-2014, 15:34

Снимка:

facebook

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

На 7 май започва сезонът на матурите. В деня на изпита всеки зрелостник сяда сам на чин. Това е и първата мярка, за да се намали рискът от преписване, съобщава TV7. Изпитът се записва и от камери в класната стая, но преписвачите вече се подготвят с пълна пара.
Най-сигурен обаче остава човешкият ресурс - квесторите, които следят за реда в изпитните зали. Всяка година те се определят на случаен принцип. Тази година близо 10 000 квестори ще следят провеждането на задължителната матура по Български език и литература. Признават, че имат голям опит с пищовите, но не и с модерните устройства за преписване.
Очилата са една от най-използваните джаджи за тази цел. В тях има вграден Bluetooth. Те работят задължително с GSM и слушалка. Най-обикновените слушалки са с цвета на кожата. Те влизат плътно в ухото и отвън не могат да се видят. Има и магнитни слушалки, които са напълно незабележими.
За да вземете изпита по този начин обаче, ви трябва поне още един човек. Цените на устройствата са от 35 до 200 лв. Заради солената сума обикновено студентите използват модерните техники за преписване само на важни изпити. Учениците са по-предпазливи.
Най-големият страх за преписвача е да не успее да скрие телефона си или в стаята да има заглушители на сигнала. Винаги съществува и рискът, ако ги хванат - да повторят изпита.
Националното външно оценяване започва за IV клас започва с изпита по БЕЛ на 7 май, на следващият ден е този по Математика. На 12 май – "Човек и природа"; 13 май – "Човек и общество".
Матурите за XII клас започват с изпита по БЕЛ на 21 май. Два дни по-късно - на 23 май, е вторият шанс на учениците да се представят добре на изпита. На 27- 5 май са матурите по желание.