Оркестърът на Операта лети за Виена, изнася концерт на Гергьовден

Мисия Пловдив

02-05-2014, 18:06

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ще изпълни религиозната кантата Stabat Mater от Дворжак

Оркестърът на Пловдивската опера заминава през почивните дни за Виена, където ще изпълни религиозната кантата Stabat Mater от Дворжак по покана на ценения и уважаван организатор на концерти Varna International, който идва в Европа от Южна Каролина.

Прочутото произведение ще бъде представено в голямата зала на Musikverein – дом на Виенската филхармония, на 6 май в изпълнение на Пловдивската филхармония и в Зала Дворжак на Театър Рудолфинум в Прага, на 09 май, в изпълнение на Пражката филхармония.

 Stabat Mater, Op.58 е 90-минутна, вокално-инструментална религиозна кантата за солисти, хор и оркестър, базирана на текста на стар църковен химн със същото име. В концертите ще вземат участие хорове от Аризона, Аризонския хор и симфоничен хор към Университет Аризона, както и членове на Хора от Симфоничен оркестър Тусон. Концертите ще бъдат под диригентството на изтъкнатия професор Bruce Chamberlain, а солисти ще бъдат: Alicia Jayourba – сопран, Katrin Auzinger– мецо сопран, Russi Nikoff – бас и Kevin Hanrahan– тенор.

Турнето Stabat Mater във Виена и Прага е едно от четирите, организирани от Варна Интернешънъл за лято 2014. Мисията на Varna International е да представя на високо ниво класически музикални произведения, които вдъхновяват и обединяват хора и нации, чрез международния език на музиката. 

За оркестъра на Държавна опера Пловдив е наистина вълнуващо да изнесе концерт в голямата зала на Musikverein - една от най-популярните концертни зали в света, славеща се с великолепна акустика. Още на 7 май музикантите се прибират обратно в България, за да участват в друг мащабен проект в зала 1 на НДК, за който билетите вече са разпродадени.