Официално: 46 загинали, 200 ранени в Одеса

Прокурорът Игор Боршуляк изнесе данни за вчерашните кървави размирици

Одеската прокуратура потвърди смъртта на 46 души при вчерашните размирици и палежа в Дома на профсъюзите.

По данни на съдебния орган, изнесени от прокурора на Одеска област Игор Боршуляк, цитирани от Dumskaya.net, над 200 души са потърсили помощ в здравните заведения. 20 от пострадалите са служители на милицията. Осем души са загинали, след като са скочили от високите етажи на сградата, за да се спасят от пламъците.

"Нашият многонационален град винаги е бил пример за мъдрост, търпимост и толерантност. За голямо съжаление, вчерашните събития доведоха до смъртта на 46 души. Изказваме дълбоки съболезнования на роднините на загиналите. Моля всички жители на града и неговите гости да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации. Градът се намира под контрола на правоохранителните органи", заяви Боршуляк на брифинг, посветен на вчерашните трагични събития, предаде Агенция "Фокус".

Прокуратурата не потвърждава слуховете за това, че в сградата на Дома на профсъюзите е открито оръжие, както и за това, че у загиналите са открити руски и приднестровски паспорти. Идентифицирани са шестима от загиналите и всички те са жители на Одеска област.

В момента се разследва организацията на масовите безредици, умишлено унищожаване на имущество, убийство на хора, превземане на здания и хулигански действия. На тези основания са задържани над 130 души.

По-рано днес властите в Одеса обявиха тридневен траур в памет на десетките загинали.