Първата в България шахматна академия на Анатолий Карпов се откри в „Албена”

Спорт

03-05-2014, 22:54

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

 Първата шахматна академия на Анатолий Карпов в „Албена” е факт. На тържествената церемония по откриването й в хотел „Амелия” присъства кметът на Добрич Детелина Николова, областният управител Недко Марчев,изпълнителният директор на „Албена”-АД- Красимир Станев.

Кметът на Добрич Детелина Николова приветства присъстващите като изрази своята радост, че курортен комплекс „Албена” продължава съвместните си инициативи заедно с Община Добрич, свързани с развитието на потенциала на най-малките шахматисти. Добрич е център и домакин на шахматни турнири, а на 8 май градът ще е домакин на отритите първенства за деца (първи – четвърти клас) по шахмат.

Анатолий Карпов приветства гостите на събитието като изказа мнението, че много държави са възприели като тенденция в образователната си система да развиват шахматните способности на най-малките. Шахматът учи на логика, развива аналитичната мисъл, чрез шахмата се развива определен тип светоусещане. Целта на шахматната академия на Анатолий Карпов в „Албена” е да се положат основите на шахматното майсторство и логическата мисъл на младите шахматисти.

Емил Стефанов, Белослава Кръстева, Виктория Радева, Мартин Петров завършиха наравно с Анатолий Карпов. Другите 16 шахматни игри бяха спечелени от Карпов.

 Анатолий Карпов проведе сеанс на 20 дъски с изявени малки шахматисти от различни родни шахматни школи. Някои от тях са част от т.нар. национална гарнитура на националния отбор по шахмат.

 „Целта на шахматната школа е децата да се научат да играят шахмат. А за онези, които притежават талант, нашата цел е те да се изявят на форуми и да се превърнат в майстори от световна величина, заяви пред журналисти Анатолий Карпов. Инициативата за академията идва от ръководството на черноморския курорт „Албена”. В академията ще се обучават и малки български шахматисти. Шахматът е изключително полезно занимание за учениците.Този спорт влияе върху начина, по който малките могат да организират мисълта си, да развият паметта си, да организират интелектуалния си капацитет към различните науки, които изучават в училище. Шахматът изгражда силна дисциплина, а и учи на отговорност към личния избор. Говоря за логика, за разгръщане на паметта, за реализирането на решения и пр.

 От Камчатка до Смоленск се разпострират мои школи, имам и европейски школи-най-активните от тях са във Франция и Германия. Има мои школи в Аржентина, в Северна Америка. Работата ми с школите е част от дейността ми, но в момента аз съм и депутат в държавния парламент, така че ангажираността ми е голяма. Препоръчвам Ви да въведете шахмата в училищната програма, това е вече успешна тенденция в южната ви съседка-Турция, допълни Каспаров.