Гугъл Дудъл отдава почит на великата Одри Хепбърн

Булевард

04-05-2014, 11:06

Снимка:

Google Doodle

Автор:

Пенко Тодоров

Всичко от Автора

На 4 май приложението на световната търсачка Google - Doodle, отдава почит на една от най-ярките фигури в историята на световното филмово и театрално изкуство - великата Одри Хепбърн.

Одри е родена на тази дата през 1929 г. в Иксел, Белгия. Времето, в което се е родила и израснала, й отрежда нерадостната съдба на хиляди други хора, жертви на нечовешки трудните условия, създадени от кризата след Първата световна война и ужаса по време на Втората.

Хепбърн прекарва детството си под нацистки режим в Холандия. Като много други семейства, и нейното е принудено да преживява с брашно, смляно от луковици на лалета. През тези тежки години Одри страда от анемия и недохранване, причиняващи й понякога и припадъци.

Дарена с невероятно силен дух, тя стоически устоява на изпитанията на съдбата и успява да намери радостта в своето детство. За себе си тя прави паралел с еврейското момиче Ане Франк, което споделя в дневник преживяванията на семейството си при гоненията от нацистите, мечтаейки да стане писателка.

"Тази воля да оцелееш е толкова силна в думите на Ане. Веднъж ще каже: "Толкова съм потисната". В следващия пък копнее да подкара колелото си. Тя определено е един символ на детето в множеството различни обстоятелства, на които посвещавам цялото си време. Нейният дух не умира", пише Одри Хепбърн.

Самата тя също намирасили и утеха в изкуството. Като млада се отдава на балета, преди да преоткрие актьорското майсторство.

Вниманието на аудиторията се насочва към нея след участието й в бродуейската продукция "Джиджи" (1951 г.). Веднага следват главни роли на сцената и на големия екран и така до началото на 60-те години Хепбърн вече се е превърнала в една от най-известните актриси.

Може би най-популярните й роли са тези на Холи Голайтли в лентата по едноименния роман на Труман Капоти "Закуска в Тифани" (1961 г.) и на Илайза Дулитъл в "Моята прекрасна лейди" (1964 г.).

През цялата си кариера Одри е удостоена с три номинации и една статуетка "Оскар" от Филмовата академия, една награда "Еми", две - "Златен глобус", три - БАФТА и една награда "Грами".

Освен емблематично лице в европейското и световното изкуство, Одри Хепбърн е и разпален общественик. От 1988 г. до смъртта си тя служи като посланик на УНИЦЕФ.