Задава се нощта на литературата

Животът

04-05-2014, 13:07

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На 14 май за трета поредна година в България, Пловдив се включва отново

На 14 май България ще се включи в европейската инициатива "Нощ на литературата" за трети пореден път. Участие ще вземат 9 български града  – София, Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, и Русе.

Целта е представяне на преводна съвременна европейска  литература и виртуално запознаване с нови и непознати за отделната дестинация автори.

Едновременно във всички участващи градове ще се проведат публични четения в нетрадиционни градски пространства от произведения на европейски автори. Четците в инициативата са известни актьори или публични личности. Алгоритъмът на четенията във всяко „гнездо“ следва схемата на всеки 30 минути да се представя в рамките на 15 минути един и същи откъс, а след прочита му участниците в събитието да получават печат в специално подготвена за целта брошура-пътеводител и да се отправят към следващото читателско гнездо. Този начин на провеждане на инициативата дава възможност на слушателите да се докоснат до литературите на различни страни в рамките само на една нощ, а събралите поне пет печата участват и в томбола с награди.

Източник azcheta.com