Путин и Меркел обсъдиха ситуацията в Украйна

Председателят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), швейцарският президент Дидие Буркхалтер ще посети Москва на 7 май

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел са обсъдили ситуацията в Украйна в телефонен разговор.

Двамата са подчертали важността на ефективни международни усилия за намаляване на напрежението, съобщават Ройтерс, позовавайки се на информация на Кремъл.

"Путин и Меркел отбелязаха, че е важно да се предприемат ефикасни международни мерки, преди всичко по линия на ОССЕ, за понижаване на напрежението в Украйна. В тази връзка на 7 май в Москва ще пристигне на визита президентът на Швейцарската конфедерация и действащ председател на ОССЕ Дидие Буркхалтер", се казва в изявлението на Кремъл.

В разговора Путин е подчертал необходимостта от пряк диалог между властите в Киев и представители на югоизточните области на Украйна. "Лидерите на Русия и Германия също така обсъдиха осигуряването на доставките и транзита на руски природен газ въз основа на резултатите от неотдавна състоялата се във Варшава среща между Русия, ЕС и Украйна", се добавя в изявлението на руското президентство.

На срещата във Варшава в петък Русия заплаши да спре газовите доставки за Украйна през юни ако Киев не покрие дълговете си за газ към Москва, припомня Ройтерс.

По-рано днес от руското външно министерство обвиниха Запада в налагането на информационна блокада за събитията в Украйна, където продължиха и днес сблъсъците между украинската армия и сепаратистите. В изявлението се иска настоятелно ОССЕ и Съветът на Европа веднага да дадат обективна оценка на случващото се в Украйна.