Равда и Поморие рязко увеличиха населението

Над 10 000 руснаци се върнаха във вторите си домове от края на април

Повече от 10 000 руски граждани вече се настаниха за началото на летния сезон в Бургаска област. От края на май в новите си жилища започнаха масово да се завръщат собствениците им.

Най-много са тези, които вече с нетърпение чакат старта на сезона в Равда и Поморие. до края на месец май се очакква те да запълнят близо 20 летни апартаменти и къщи в района на двата града.

"В Радва вече се говори основно на руски, защото наводошлите пристигат с приятели и близки. От началото на тази година са продадени на руснаци повече от 300 апартамента само тук", обясни собственик на агенция, която обслужва руския пазар.

По думите му, клиентите били основон генерали, висши преподаватели и млади семейни двойки, които са ззаявили желанието си да останат за постоянно в България. "Повечето от тези хора имат желание да се заемат с изнес на местно ниво. При тях доверието е от особена важност, но проблем е че приемат ли те за приятел очакват да си постоянно около тях", разказа още брокерът.

Раздвижване на пазара с имоти се очаквало да има и към края на май, когато заявили интерес рускоговорящи ще започнат да пристигат за нови сделки. Брокерите са категорични, че ситуацията в Украйна не влияе негативно върху пазара, нито върху туристическия сезон, предвид че ежедневно се приемат заявки и хората си се връщат в страната за сезона, даже по-рано от предвиденото.