Търсят персонал по морето от Украйна и Молдова

Туризъм

05-05-2014, 21:47

Снимка:

svejo.net

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Хотелиери: Всяка година обучаваме нов персонал

Причината е, че има остър недостиг на кадри в ресторантьорството и хотелиерството

Хотелиери от Слънчев бряг се затрудняват да намерят персонал за предстоящия туристически сезон. Някои от тях вече наемат хора от българските общности в Украйна, Молдова и Сърбия.

Преди началото на сезона, отново има недостиг на обслужващ персонал в Слънчев бряг. Причината е, че работниците в тази сфера масово заминават за чужбина в търсене на по-добри  заплати.

От Съюза на собствениците настояват България също да отвори трудовия си пазар за чужди граждани, тъй като според тях обучението в туризма в други държави е по-качествено.

"Постигнахме някакво споразумение с украински висши учебни заведения, за да стажуват тук техни студенти. По същия начин стои въпроса и с молдовските и сръбски студенти, които искаме  да прекарат стажа си от три месеца тук", коментира пред News 7 зам. председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Веселин Налбантов.

От друга страна, хотелиери отново надигат глас срещу това, че трябва да плащат двойни такси за ползване на инфраструктурата в Слънчев бряг, тъй като от години улиците и алеите в двете части на курорта са собственост, съответно на община Несебър и Акционерното  дружество "Слънчев бряг".

"Това е проблем, който би се разрешил с промяната, която предлагаме за обособяването на националните курорти. Тогава Слънчев бряг-Запад ще се слее със Слънчев бряг-Изток в "Слънчев бряг" и няма да има това разделение като Берлинската стена - Изтока и Запада, а  ще си бъдем един цял курорт", категорична е председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова.

За да се случи това обаче, са нужни законодателни промени, които няма как да станат факт тази година.

От туристическия бранш отдавна очакват и подобряване в инфраструктурата към Слънчев бряг. Наскоро стана ясно, че за да се намалят задръстванията във възловите отсечки, държавата ще кандидатства за финансиране в Европейската банка за възстановяване и развитие.