Десетки къщи са наводнени в Търновско и Плевенско!

Десетки къщи във великотърновското село Раданово пострадаха след поройния дъжд и градушка, които се изляха над региона снощи. За няколко часа селото остана и без ток, след като гръмотевици поразиха електрически стълб. Причина за сериозните наводнения отново е непочистената канализация по улиците, предаде БНТ.
Екипите на "Гражданска защита" не достигат и затова хората са се борили цяла нощ със стихията сами. В момента в областта не вали и обстановката постепенно се нормализира.
Наводнени са десетки дворове и къщи и в плевенското село Девинци, община Червен бряг. Няма пострадали хора, съобщи кметът на града Галин Янчев. Той уточни, че са получили веднага подкрепа от съответните служби. В селото работят пет екипа на "Гражданска защита". Подготвят се чували с пясък, за да се противодейства при евентуални нови валежи.
Според заместник областния управител на Плевен Мирослав Михайлов причина за пораженията е особеността на релефа. При обилен дъжд водите от съседните склонове се събират в селището, а нивото на подпочвените води се повишава. "За преодоляването на материалните щети ще се наложи държавна финансова подкрепа", каза Михайлов. По думите му положението след вчерашния порой постепенно се овладява.
Между 5 и 10 литра на квадратен метър са падналите дъждове в Североизточна България за последните 24 часа, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитирани от БНР.
В Шумен само за три часа снощи се изляха 19 литра на квадратен метър. 20 литра на квадратен метър е било количеството дъжд във Велики Преслав. 32 литра са отчетени в Нови пазар, където градушката е била най-силна.