Психолози: Селфи модата може да съсипе психиката

Новините

06-05-2014, 08:30

Снимка:

в-к 24 часа

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

От това прекалено самоснимане всъщност търсиш някакво одобрение, защото се чувстваш несигурен

Селфи-модата може да доведе до опасна зависимост и дори психично разстройство. За това предупреждават психолози. Новата мания вече е част от всекидневието на милиони по целия свят, а британски младеж едва не стигна до самоубийство в търсене на най-перфектния кадър на себе си, информира Нова телевизия.

Пред обектива всички са равни. От двете страни на смартфона застават, както обикновени хора, така и световни знаменитости. Обама, папата и куп холивудски актьори са само част от звездната селфи лента.
"Човек може да е весел, човек може да изпрати ядосано селфи на някого вместо емотикон – да се щракне и да приложа снимката – изобразява моята емоция в момента", коментира психологът Елза Калоянова.
Дани също предпочита да е едновременно и от двете страни на обектива. "Правя си селфита, когато се чувствам щастлива, когато се чувствам красива, когато искам да покажа на хората, че се чувствам себе си, че съм добре", казва тя.
Блясъка на светкавицата обаче може да се превърне и в истинско пристрастяване. "Ако човек прекарва по няколко часа с тази дейност или това пречи на ежедневните му занимания, не може да се отдели – всички признаци на другите залитания, които не са здравословни за нас", категорична е Калоянова.
Такова залитане е имал и младеж, който стоял по цял ден срещу обектива и си правил по 200 снимки на ден в търсене на перфектното селфи. А когато не се получавало – ставал агресивен и му се искало да сложи край на живота си.
Ниско самочувствие и търсене на одобрението на другите са първите симптоми на селфи-зависимостта. "На хората, които са им важни външни опорни точки като кола, аз на фона на Айфелова кула, аз бях някъде – за тях е този вид споделяне, да не кажа фукане с придобивки, с места, на които са били", допълва Калоянова.
"От това прекалено самоснимане всъщност търсиш някакво одобрение, защото се чувстваш несигурен – така че хората, които прекаляват с това, за да бъдат видени от другите, да бъдат харесани, да бъдат одобрени, да им бъдат харесани снимките, това е един вид пристрастяване и не е здравословно", казва Дани Анадолийска.