Бебето в страната на усмивките

Вроден ли е смехът у вашето слънчице, или се възпитава?

Жителите на страната на усмивките са съвсем млади – децата се усмихват 400 пъти на ден, а възрастните – само 15 пъти. Как възниква усмивката при бебетата?

В началото помагат ангелите – рефлекторната усмивка

Най-хубавата награда след раждането е да се гледа спящото бебе. Когатоустата му помръдне за усмивка, мама знае, че това е най-скъпото й същество! Смята се, че тази ангелска” усмивка през първите седмици на живота още не е истинска, а е само съкращаване на мускулите, затова често тя сенарича рефлекторна. Някои проучвания обаче показват, че в съня на бебето се активират същите мускули като при по-късната съзнателна усмивка.

Пред очите на отсрещния – сияйната усмивка

Усмивката става сияйна, когато бебето ви стиска очите си, докато се смее. Това става за пръв път през 68-ата седмица, когато и периодите на бодърстване се удължават. То сияе предвсичко, което има две очи – мама, татко, леля, понякога и плюшеното мече. Това е т.нар. неспецифична усмивка. Преднея обаче задължително трябва да има някой. Затова се усмихвайте на бебето си, когато го подсушавате, кърмите, при игра. И то все по-често ще ви отговаря със сияйна усмивка.

Познавам те – специфичната усмивка

Бебето ви вече е пораснало и е на 68 месеца. То може да различава познати, по-малко познати и непознати, но дарява сусмивка предимно най-близките. Кои са те, зависи от конкретната ситуация – мама и татко, братчето или сестричето, лелите в яслите..Понякога може да има и сълзи, ако до бебето се приближи непознат, който може и да е някоя забравена леля – започва периодът на страх от непознати.

Това е вълнуващо – усмивката като отдушник

Кое е най-голямото доказателство за доверието на вашето бебе? Ще го откриете, когато то се оставя да го въвлечете в някоя опасна” ситуация – например да язди на коленете на мама, да подскача в ръцете на татко. Дори да изглежда, че всеки момент ще се разплаче, щом опасността премине, то се смее високо – това не било страшно, а хубаво! Смехът и плачът са много близки във физиологично отношение. След страха е прекрасно да се люлееш в сигурната прегръдка на мама и татко.

Вече е време – смях в радостно очакване

Едва ли ще си позволявате силно да гъделичкате детето. Към гъделичкането може да се привиква. Когато обаче детето се оставя да го гъделичкат, това е признак на доверие и симпатия. Затова малкото обича тази игра по коремчето или покрачетата. Към края на първата година детето може да свързва познати действия с определени последствия – когато ръката на мама лази нагоре по коремчето, то знае, че следва гъделичкане. И усмивката вече е на лицето му!

Вроден ли е смехът, или се възпитава?

И двете твърдения са верни. Още след раждането слепи деца проявяват признаци на усмивка. Тя обаче по-късно изчезва, докато при зрящите деца се появява все по-често. Решаващото е детето да вижда насреща си смееща се уста и да я имитира. Ако обаче това липсва и детето има насреща си депресивна майка? Тогава има опасност и бебето да стане депресивно. Експеримент на австрийски психоаналитик след Втората световна война в заведение за деца без родители изследва отглеждането на децата от грижовни сестри, които са носели маски, за да не се виждат усмивките им. В резултат на това след няколко седмици децата са преставали да се усмихват.Ученият бил принуден веднага да преустанови експеримента.

Може ли пропуснатото да се навакса?

И да, и не. Майки, които страдат от следродилна депресия и децата им в продължение на няколко месеца се отглеждат от таткото или бабата, не трябва да се страхуват, че връзката с детето им ще се наруши трайно. Ако обаче през първите три години на детето изцяло му липсва радостно лице насреща, изначалното доверие не може да се формира. Защото смехът е в тясна зависимост с увереността на детето, постигната чрез сигурна връзка.

Това означава ли, че при тъжни събития е по-добре родителите да се усмихват насила, отколкото да не се усмихват изобщо?

В никакъв случай, защото усмивката трябва да е истинска! Децата усещат, когато смехът не е искрен и се объркват на какво да вярват – начувството си или на усмивката. Такива двойни послания може да са фатални...

Източник: 9m-bg.com