Инцидентът в цирк Ringling – техническа грешка?

Цирковият артисти директор на цирк “Балкански” Александър Балкански за инцидента в цирк “Ринглинг”

Недопустима техническа грешка е причината за инцидента с цирково трупа в САЩ в град Провидънс. Това коментира цирковият артист Александър Балкански в “Денят започва” по БНТ. Ако окачената платформа на сцената е била обезопасена с още четири стоманени въжета, 11-те артисти, сред които е и българската акробатка Виктория Медейрос, са могли да се разминат само с леко сътресение.

Реквизитът в американския цирк Ringling не е трябвало да бъде закачен само на едно стоманено въже. А липсата на допълнителни осигурителни съоръжения е голяма грешка, категоричен е Алексанъдр Балкански, съобщи БНТ.

Той даде пример с цирк “Балкански”, където има подобен номер и под акробатите има надуваем дюшек, които не е скъп и цирк като Ringling може да си го позволи. Балкански е категоричен, че подобен инцидент може да се случи и у нас, защото държавата не контролира малките циркове, които се строят от некомпетентни хора. Майката на пострадалата българска акробатка Виктория отказа да коментира причината за инцидента, но увери, че състоянието на дъщеря й и на другите акробати  е стабилно.

- Ще си позволя да кажа, че са и направили операция и има пукнат таз, изваден прешлен и няколко шева на главата. Но ме убедиха, че всички са вън от опасност, – каза Йовка Няголова.

В цирк Ringling всеки артист подписва декларация, че носи сам отговорност за съоръжението си. Според Александър Балкански, ако се потвърди информацията, че Виктория и мъжа й са направили сами реквизита си могат да понесат отговорност за инцидента.