Град Черноморец ще се казва Свети Никола?

Референдум решава след месец дали курорта ще има ново име

Курортният град Черноморец може да се прекръсти на Свети Никола. Повече от година местни жители водят борба за смяна на името на морското градче. Техните мотиви са два. Първият е факта, че до 1951 г. селището се е казвало Свети Никола и старите жители настояват то да върне предишното си име. Според тях названието Черноморец било комунистическо и натрапено.

Другият мотив на местните за исканата промяна е убеждението им, че Свети Никола ще ги закриля. За никого не е тайна, че жителите на Черноморец са разделени на две по казуса. За да се сложи край на напрежението местните власти решиха да има референдум. Точната дата, на която черноморци ще кажат тежката си дума още не е уточнена, но се очаква допитването да се проведе в средата на месец юни. Решението за провеждането на референдума бе взето преди броени дни на заседание на общинския съвет в Созопол.
Ако следващия месец гласовете в полза на Свети Никола се окажат повече, то Черноморец ще има ново име още това лято. През последните 5 години курортното селище претърпя невероятна метаморфоза. Някогашното бедно село стана модерен курорт, а през 2009 година с решение на Министерски съвет получи статут на град. Съвсем скоро може да се окаже, че селището е направило гигантски скок, превръщайки се от село Черноморец в град Свети Никола. Според историческите документи, запазени до днес в сегашния си вид то възниква през 1728 година. Местните жители тачат от незапомнени времена Свети Никола като патрон на селцето и свой закрилник.