Животните имат необичайна къдрава козина (снимки)

Рядка порода свине

Mangalitsa, или Mangalica, е рядка порода свине от унгарски произход. Животните имат необичайна къдрава козина, подобна на тази на овцете. Единствената друга порода прасе, която е имала дълга козина и вече не се среща, е Lincolnshire Curly Coat of England. Рядката порода Mangalica е почти изчезнала през 1990-те години, когато са останали по-малко от 200 прасета. Развъждането им започва през 1830 г. в Австро-Унгарската империя. Породата е получена при кръстоската между видовете Sumadija и Szalonta. Първоначално свинете са е отглеждани само за императорското семейство.

Поради вкусното месо обаче породата станала много популярна и през 19 век била често срещана в Европа. Mangalitsa не изисква специални грижи и има добри възможности за угояване. От този вид са най-тлъстите прасета в света с мазнини от 65% до 70% от телесното им тегло. Тяхното месо се счита за едно от най-вкусните в света. То е червеникаво, с високо съдържание на омега - 3 мастни киселини и натурални антиоксиданти.

От началото на 19 век до 1950 г. това е най-популярната порода свине в Унгария. Беконът и саламът, приготвени от това месо, са популярни продукти на европейския пазар. Свинската мас пък е широко използвана за готвене, в производството на свещи, сапун и козметика. Дори и индустриалните смазочни материали и експлозиви са произвеждани от тази ценна мазнина. В средата на 20 век, заради високото съдържание на наситени мазнини, отглеждането на тези свине намалява и породата е заменена от други по-бързо растящи с повече месо и по-малко мазнини. До края на 1970 г. този вид прасета могат да бъдат намерени само в националните паркове и зоологически градини в Австрия, а в Унгария са останали по-малко от 200 разплодни свине. Но в средата на 1980-те години интересът към породата се връща и през следващите 20 години традиционната наденица с червен пипер от нейното месо отново се продава на унгарските пазари. Днес има повече от 8000 разплодни свине в Унгария, раждащи 60 хиляди животни всяка година. Това все още прави породата много специална и ограничена, но тя вече е извън зоната на опасност за изчезване.