Добричката епопея ще бъде "възкресена" с холограмни изображения

Мисия Добрич

06-05-2014, 15:28

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Сражения и герои от Добричката епопея през 1916 г. ще бъдат "възкресени" с холограмни 3D изображения във военното гробище-музей в областния град. За модерната технология, която е част от проект за обновяване на мемориалния комплекс -  най-големия в страната от времето на Първата световна война,  съобщи заместник-кметът Надежда Петкова, цитирана от БТА.
За 100-годишнината от историческото събитие в комплекса ще бъде уреден музей на военна техника на открито. Понтонна лодка, тежка картечница, артилерийско и противотанково оръдие от Първата световна война ще бъдат част от експонатите, посочват от Регионалния исторически музей. В рамките на проекта ще бъде реставриран параклисът-костница "Св. Архангел Михаил" със  стенописи на художника Никола Тахтунов.
Във военното гробище-музей в Добрич - паметник на културата, са намерили вечен покой повече от 3000 воини от седем националности и четири вероизповедания, загинали в боевете край града. Алея на знамената и вечен огън пазят паметта за историческата битка.
Общинският съвет в Добрич вече даде съгласие за проекта да бъде поискана подкрепа по програма към Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.