Ремонтират "Васил Априлов" с милионите от Колежа

Булевардът ще прилича на обновения "България"

Община Пловдив е получила строително разрешение за ремонт на булевард "Васил Априлов“. Реконструкцията ще бъде в участъка от Централна гара до кръстовището с "Пещерско шосе". Това заяви кметът Иван Тотев.

"Ако реализираме продажбата на стадион "Христо Ботев", част от парите ще отидат за реконструкцията на булеварда", каза градоначалникът.

Проектът за ремонт на "Васил Априлов" е разделен на два подетапа. Първият е от Централна гара до улица "Любен Каравелов", а вторият - от улица "Любен Каравелов" до улица "Гладстон", поясни Тотев. Стойността на проекта е 6,5 милиона лева, като първият подетап ще глътне 2,5 милиона, а вторият останалите 4.

С това строително разрешение общината вече влиза в процедура по отчуждаване на два имота - две къщи на кръстовището на "Васил Априлов" и „Гладстон“. Средствата от отчуждаване са 200 хиляди лева, гласувани от Общински съвет.

Тотев подчерта, че община Пловдив не се е отказала да търси средства от държавата за реконструкцията на по-голяма част от булеварда, тъй като целият проект предвижда преасфалтиране до кръстовището с булевард "Шести септември".

Новият "Васил Априлов" доста ще прилича на вече обновения булевард "България". Ще има велоалеи, паркоместа, а платната и в двете посоки ще са с ширина по 10, 5 метра.