Пловдив отбелязва 100 години от рождението на Борис Христов

Мисия Пловдив

07-05-2014, 13:42

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

От 12 до 18 май: Концерти и лекции за великия бас

100-годинишнина от рождението на големия оперен певец Борис Христов ще бъде отбелязана в Пловдив. За целта бе създадена специална програма, с която да се отдаде почит и признателност към пловдивския бас.

На 12 май от 19,00 часа ще се състои музикалната лектория "Последен урок" от лектор и изпълнител Пламен Бейков и клавирен съпровод Боряна Ламбрева. Програмата на "Последен урок" съдържа разкази, впечатления и спомени за педагогическите методи и работата на Борис Христов. Те ще бъдат илюстрирани с музикални пиеси, изпълнени според личните препоръки и изисквания на Пламен Бейков.

На следващия ден (13 май) е друга музикална лектория "Борис Христов – човекът легенда". Лектор ще бъде Магдалена Манолова, изпълнител Елена Баръмова и клавирен съпровод от Боряна Ламбрева. И двете събития са в Конферентната зала на Дом на културата "Борис Христов". 

Лекцията "Борис Христов – човекът легенда" и филмът "Молитвата на Борис Христов" ще повдигнат завесата за човека-легенда, за познатия и малко познат Борис Христов - в храма на операта и пред олтара на вярата.

На 16 май от 18,00 часа в Зрителна зала ще се проведе концерт под надслов "Млади таланти с почит към Борис Христов". Участие в него ще вземат студенти от Музикалната академия в Пловдив, начело с диригент Диян Чобанов. В концерта активно участие ще вземат и ученици от НУМТИ "Добрин Петков". От 21,00 часа в същата зала ще има и прожекция на филмите за прочутия пловдивчанин.

На 17 май от 19,00 часа отново в Зрителната зала ще започне и гала концерт с участието Таня Иванова, Елена Чавдарова-Иса и други, както и оркестъра на Държавна опера Пловдив.

Последната проява е на 18 май от 11,30 часа. Тогава ще бъде открит международният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" с изявата "100 български гласа пеят за Борис Христов".

Всички събития ще се проведат в Дом на културата "Борис Христов".