Внасяме бесарабски българи от Молдова да ни обслужват по морето

Мисия Добрич

07-05-2014, 13:50

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Проблемите с кадрите в туризма се коренят в образователната система

Проблемите с кадрите в сферата на туризма се коренят в образователната ни система. Не е причината само в ниското заплащане. Това заяви в ефира на радио "Добруджа" Димитър Димитров, председател на асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в североизточна България. Според него към момента не може да се осъществи идеята за внос на кадри, защото безработицата в нашата страна е висока и държавата няма да подкрепи това. На проведената среща между бранша и образователното министерство е обсъдена корекция на датите за изпити, което да улесни практиките и стажовете на ученици и студенти.

Има идея да бъдат привличани бесарабски българи от Молдова, които са току що завършили. За недостига на готвачи се разчита на гимназиите по туризъм. Добричката гимназия годишно може да подхрани бранша с не повече от сто души. Половината от тях заявяват, че ще продължат във висше учебно заведение, а едва 20 % от тях обаче искат да продължат да се развиват в професията, посочи Димитров.

Проблем за нашата област е и недостигът на спасители. От бранша изчакват да разберат колко ще бъдат успешно преминалите тази година курса за спасители, за да знаят с какъв ресурс разполагат.

Според Димитров южното Черноморие ще изземе част от нашите кадри, защото се очаква това лято там да бъдат разкрити 20 нови комплекса.