Бургаски рефери се пускат в международен турнир

Спорт

07-05-2014, 15:44

Снимка:

Марин Боянов

Автор:

Марин Боянов

Всичко от Автора

Между 13-15 юни бургаските съдии ще бъдат домакини на международен турнир с участието на отбори на техни колеги от Пловдив, Стара Загора, Силистра и от Румъния

Съдийската комисия на Бургаска област продължава да разширява партньорството си с футболни рефери от съседните страни. След като през миналата година започна обмен на кадри с арбитрите от Люлебургас и Лозенград в Турция, новите контакти са и с румънски съдии, обяви за БТА председателят на комисията в Бургас Георги Виделов. Между 13-15 юни бургаските съдии ще бъдат домакини на международен турнир с участието на отбори на техни колеги от Пловдив, Стара Загора, Силистра и от Румъния. Вероятно ще бъде поканен още един отбор, а мачовете ще се играят на стадиона в Несебър.

Традиционната размяна на мачове с отбора на съдийската колегия на Лозенград и Люлебургас ще бъде тази година на 31 май и 20 юни, като втората среща е на турска земя. Миналата година партньорството се изрази в размяна на няколко съдийски бригади за аматьорския футбол. Бургазлии ръководеха мачове от турската трета и четвърта лига, а турските им колеги получиха три напечени дербита от регионалната лига.

"Това е чудесен опит за младите съдии, за да се докоснат до друг тип мачове. Всеки подобен шанс е от голям плюс за тях. Ние сме съседни страни и е само от полза да си помагаме взаимно, коментира Георги Виделов, който през миналата година първи в страната въведе нова анализаторска компютърна система за отчитане на грешките на реферите.

В момента в Бургас имат двама ръководещи арбитри в "А" група - Мартин Богдев и Стефан Павлов. Според наблюдатели обаче Валентин Железов е показал в последната година, че може да направи крачката от "Б" в "А" група и най-вероятно ще бъде предложен за попълване на ранглистата на елитната група през новия сезон