До края на годината ще резнат лентата на новото сметище край Стожер

Мисия Добрич

07-05-2014, 16:45

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

С бързи темпове изграждат регионалното депо край Стожер

Регионалното депо за битови отпадъци край добричкото село Стожер ще влезе в експлоатация до края на годината, това стана ясно на днешната пресконференция дадена от Община Добрич.

Всички обекти от регионалното депо за битови отпадъци, коетосе изгражда в землището на село Стожер, Добричка община, щебъдат въведени в експлоатация до края на 2014 г.

В клетката за депониране на отпадъци, чийто обем достига 240 000 кубически метра, вече е положен изолационен екран с геомембрана за предпазване на чернозема.
Положени са фундаментите на административната сграда с лаборатории. Строи се производствена сграда , в която ще бъде монтирано съоръжение за разтоварване, сортиране и рециклиране на отпадъците. Завършен е грубият строеж на склад за временно съхранение на опасни отпадъци.
Депото е най-големият регионален проект, в който ще бъде вложен ресурс от близо 39 000 000 лева с подкрепата на оперативната програма "Околна среда", заяви кметът на Добрич Детелина Николова. По думите й инфраструктурата, която се изгражда, ще бъде основополагаща в управлението на отпадъците за следващите две-три десетилетия.
Обединението "Път - депо 2013" спечели обществената поръчка за изграждане на съпътстващата инфраструктура до депото, съобщи заместник-кметът на Добричката община Дико Иванов. Предстои да бъде изграден двулентов път с дължина 5928 метра, кабелно трасе,
дълго 3111 метра, за електрическо захранване на депото и пропускателна бариера с видеонаблюдение.
В претоварната станция край Балчик, която ще обслужва още две крайморски общини, вече се монтира металната конструкция на производственото хале, посочи заместник-кметът Стелиян Железов.
Край Тервел също ще има претоварна станция и общината вече е сключила договори за строителството на обекта, за строителния и авторския надзор.