Влак удари камион до Септември, има ранени

Животът

07-05-2014, 18:03

Снимка:

архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Двама са с опасност за живота (обновена)

Пътнически влак блъсна товарен автомобил в района на индустриалната зона в град Септември. Инцидентът е станал на жп линията София-Пловдив. Има пострадали шестима пътници от влака. Двама от тях са с опасност за живота. Най-сериозно ранените са жени с мозъчни контузии. Едната е на 62 години, съобщи bTV.

Другият сериозно пострадал, но без опасност за живота, е шофьорът на камиона, пресякъл на червено неохраняемия жп прелез. Още трима души - един мъж и две жени, са настанени в Областната многопрофилна болница в Пазарджик. Те са с леки наранявания.

Водачът не се е съобразил със светлинната сигнализация и за това е блъснат от мотрисата "Дезиро". Сигналът за инцидента е получен малко след 16,30 ч.

Всички пострадали пътници са пътували в първия вагон на влака, който е смачкан от силния удар. Прозорците на вагона са изпочупени, а един от тях е разцепен от метална колона и е твърде вероятно точно тя да е причинила сериозните наранявания на двете жени.

За пътниците от влака е създадена организация за превоз с автобуси до Пловдив. Очаква се движението на влаковете да бъде възстановено късно тази вечер.

Към мястото на инцидента отпътуваха заместник-министърът на транспорта Антон Гинев, заместник-изпълнителният директор на БДЖ инж. Чавдар Трендафилов, генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура” инж. Милчо Ламбрев, заместник-генералният директор инж. Златин Крумов, главният ревизор по безопасността инж. Бисер Минчев.

Ръководствата на БДЖ и НКЖИ призовават водачите на пътни превозни средства да спазват правилата за движение по пътищата. Всяко неспазване на Закона за движение по пътищата и преминаване при спуснати бариери или звукова и светлинна сигнализации, показващи приближаването на влак към прелеза, е риск за живота на водачите на превозните средства и техните спътници.

Инциденти от този род също така нарушават графика за движение на влаковете и предизвикват значителни икономически загуби.