Започва конференция за 100 години от смъртта на Яворов

Откриват Шестнадесетата национална конференция за студенти и докторанти в Пловдив

Откриването на двудневния форум е от 10.00 часа днес в пленарната зала на Дома на учените, улица „Митрополит Паисий” № 6 в Старинен Пловдив. Това издание на конференцията е посветено на стогодишнината от смъртта на П. К. Яворов. Научното събитие е под надслов „Слова... които светят в моя път”.

Организатори на проявата са Филологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, лингвистичният клуб „Проф. Борис Симеонов” и Съюзът на учените в България – Пловдив.

С доклади в конференцията ще се включат студенти и докторанти от няколко български университета – ПУ „Паисий Хилендарски”, СУ „Св. Климент Охридски“, ШУ „Еп. Константин Преславски”, ЮЗУ „Неофит Рилски“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Бургаски свободен университет, както и десетокласникът от ОМГ „Акад. Кирил Попов” Кристиан Георгиев. Те  ще представят своите изследвания в две секции – по лингвистика и литературознание. В Пловдив пристигат и чуждестранни участници – от Полша, Сърбия, Дания. Общият брой на докладчиците е 65.

След края на заседанията на 8 май от 17.00 часа във фоайето на 2-ия етаж на Дома на учените участниците и гостите на конференцията ще имат възможност да се насладят на музикално-поетичната композиция „Слова… които светят в моя път” по творби на П. К. Яворов. От 18.00 часа главният редактор на литературния алманах „Света гора” – проф. д.ф.н. Сава Василев, ще представи новия брой на изданието, а премиерата е в Заседателната зала на Пловдивския университет  (Ректорат), ул. „Цар Асен” № 24.

Председатели на журитата са проф. д.ф.н Диана Иванова (Секция по езикознание) и доц. д-р Иван Русков (Секция по литературознание) от Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Награждаването на отличените участници е от 17.00 часа на 9 май – петък, в пленарната зала в дома на учените – Пловдив. Преди това в същата зала от 16.30 стартира премиерата на сборника „Канонът на словото”, включващ отличените доклади от конференцията през 2013 г.

Националната научна конференция е водещ форум в страната. Нейното реализиране се е превърнало в утвърдена научна традиция. Стартът на конференцията е през 1999 г., когато езиковедът доц. д-р Красимира Чакърова осъществява първата реализация на своя проект, а впоследствие идеята е възприета от филологическата общност и днес тази конференция е забележително събитие в българската хуманитаристика, споделят бивши участници във форума, поели по пътя на научното откривателство.