Известно е журито на кинофестивала "В Двореца"

151 държави са заявили участие за кинофестивала „В двореца“

151 държави са заявили участие за 12-ия кинофестивал „В двореца“, който се провежда в Балчик. Поради това изданието се очертава да бъде най-силното до този момент. Фестивалът ще се проведе от 28 юни до 5 юли.

 Румънският сценарист и режисьор Мариан Кришан, отличен със "Златна палма" в Кан за филма "Мегатрон" през 2008 г., влиза в журито на 12-ия Международен фестивал за късометражно кино "В Двореца" – Балчик.

 

"Мегатрон" е носител на още много награди от престижни европейски кинофестивали, печели признание и от критиката, и от публиката.

 

 За следващия си филм "Утре" Мариан Кришан е отличен със Специалната награда на журито в Локарно и с Наградата за най-добър режисьор на фестивала "Go East" във Висбаден.

 

В журито са още Уве Шмелтер (Германия) - критик, куратор и селекционер, операторът Алишер Хамидходжаев (Русия) и трима българи - режисьорът Георги Дечев, писателят Георги Тенев и актьорът Чавдар Пенчев.

Уве Шмелтер е старши съветник на Международния фестивал за късометражно кино в Оберхаузен. Често определян като "културния агент" на Европа в Югоизточна Азия, Уве е с дългогодишен опит в културния трансфер и сътрудничество между двата континента - ръководил е културните институти "Гьоте" в Манила, Сеул, Токио, бил е регионален директор на института за Източна Азия. Носител е на престижни награди, между които "Д-р Хосе Ризал" на Филипините, "Почетен кръст на Ордена за заслуги" на Германия.

 

Алишер Хамидходжаев е смятан за един от най-добрите оператори в съвременното руско кино. Снима един от най-скандалните за последните години руски игрални филми на режисьорката с операторски стаж в индустрията на филми за възрастни Виктория Гай Германика "Всички ще умрат, аз ще остана".

 

За операторската си работа в "Хартиеният войник" на Алексей Герман-младши е отличен със "Златна Осела" във Венеция и е номиниран за наградата на Европейската филмова академия.

 

Георги Дечев спечели наградата за най-добра анимация на миналогодишното издание на "В Двореца" с "Посетителят". От години живее и работи в Амстердам. Участва в различни филмови проекти - рекламни спотове, видеоарт, пълнометражни игрални и анимационни филми.

 

Георги Тенев - поет, писател, драматург, е основател на "Триумвиратус Арт Груп" с режисьора Явор Гърдев и сценографа Никола Тороманов. Негови пиеси се играят в цяла Европа. Културният и идеологически вакуум в посттоталитарните общества, защитата на околната среда са сред темите в творчеството му.

 

Чавдар Пенчев, роден и израсъл в Стара Загора, от години се изявява на театрална сцена в Париж. Определя се като голямо, но непорастващо момче, което съчетава привързаността към родината с предаността към голямата театрална сцена и призванието да бъдеш артист.