Три са номинациите от Добричко за „Живи човешки съкровища – България“

Добрич Лайф

08-05-2014, 10:41

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

В ход е регионалният етап от процедурата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България ” за 2014 г.

         В определения срок в Областна администрация – гр. Добрич са постъпили следните кандидатури:

•        Предложение от Народно читалище „Йордан Йовков–1870“ гр. Добрич: „Добруджанска тройка – минало, настояще и бъдеще“ – номинацията представя Състав „Добруджанска тройка“, като носител на уникална добруджанска народна музика.       

•        Предложение от Народно читалище „Дружба 1898“ с. Дуранкулак, община Шабла: Проектът е наречен „Полъх от традициите и обичаите на Дуранкулак“.

•        Предложение от Народно читалище „Просвета-1900“ с. Соколово, община Балчик: Проектът „Пануда в Соколово“ представя семеен обред, който се изпълнява на третия ден от раждането на детето.

 

         На областно ниво предстои до края на м. май да бъде сформирана експертна комисия, която да селектира кандидатурите и да предложи една от тях за окончателната селекция на национално ниво. Тя ще бъде направена в срок от 1 юни до 15 юни.

         След като бъдат утвърдени от министъра на културата, номинациите ще бъдат  обявени официално на 24 юни 2014 г.

          Припомняме, че във връзка със защитата на нематериалното културно наследство, Министерството на културата поддържа Националната система „Живи човешки съкровища - България", с цел съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване, които имат важно културно, историческо и художествено значение за България. Номинацията се провежда веднъж на две години и се извършва на регионално и национално равнище.