БСП и "Атака" прокараха парламентарно становище в защита на Русия

ГЕРБ и ДПС в опозиция

Депутатите на БСП и "Атака" успяха да приемат становище срещу икономически санкции за Русия в парламентарната външна комисия в четвъртък въпреки острата съпротива на ГЕРБ и ДПС, пише mediapool.bg.

Според председателя на комисията Янаки Стоилов, който предложи документа, той няма тежест на позиция на цялото Народно събрание и не се изключва възможността въпросът да мине и в пленарна зала.

В позицията се посочва, че комисията се противопоставя на "икономически санкции, които биха засегнали самите граждани на ЕС и отделни държави, към които се отнася България, така че да бъдат развити големи проекти като "Южен поток".

Депутатите от ГЕРБ напуснаха залата, като поискаха позицията да се доуточни в пленарна зала.

"Не сме на едно мнение и обществото трябва да го знае ясно. Ще си приемете становище, БСП и "Атака". Ние няма да ви подкрепим. ДПС ги няма", каза депутатът от ГЕРБ Валантин Радев.

Депутатът от ДПС Янко Янков коментира от своя страна, че становището е "юридически нонсенс", и е "подготвено еднолично, емоционално и дори да го приемем, то няма как да влезе в Народното събрание за разглеждане, какъв е смисълът тогава да го приемаме".

"Ние не сме против Русия, не сме за санкции срещу Русия, които могат да навредят на България, но да защитаваш Русия не значи да се противопоставяш на ЕС, а да правиш такава политика в ЕС", заяви депутатът от ДПС.

Той добави, че това са важни въпроси и към тях трябва да се подхожда изключително отговорно.

В края на март партиите не успяха да стигнат до съгласие за общо становище. Тогава ГЕРБ и ДПС отново не приеха предложението в него да има текст срещу санкции за Русия, каквото бе желанието на БСП и "Атака".

"Киев да не толерира крайнодесни неонацистки групи"

В декларацията на външната комисия се осъжда насилието в Украйна и се призова виновните да бъдат изправени пред съд. Депутатите настояват властите в Киев да не толерират и прикриват екстремистки прояви и действия на крайнодесни неонацистки групи.

Външната комисия предлага да се възобнови четиристранният диалог от Женева – между Москва, Киев, ЕС и САЩ, който да търси решение за постигане на стабилност и разоръжаване и разтурване на паравоенните формирования в Украйна.

Правителството вече обяви, че не подкрепя налагането на икономически санкции срещу Русия на европейско ниво, като подобна позиция имат и други страни от ЕС. Дебатът обаче все още е активен, като за "червена линия" се смята нахлуване на руски войски в Украйна или непризнаване на резултатите от президентските избори в страната.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че партията му не може да има консенсусна позиция с "Атака", "след като искат да ни извадят от НАТО и ЕС".

"Ние не сме БСП и ДПС, ние сме сериозна европейска партия", каза Борисов.

Въпреки заявлението на Борисов позицията на партията му към момента не е напълно ясна. Самият той обяви, че не трябва да има санкции, след като в тях не са включени петролни, газови, атомни и други компании, тъй като "половинчати санкции ще ударят България".

"Путин най-добре си изигра картите"

Борисов представи в четвъртък и кратък геополитически анализ, в който оцени високо руския президент Владимир Путин.

"Президентът Путин отново си изигра картите най-добре от всички. Той на няколко пъти удържа много добри победи. Когато трябваше да бъде смирен, беше, за да се проведе олимпиадата в Сочи. Преди отстоя интересите си в Сирия, сега в Украйна. От вчера това, което чувам, че си изтегля войските от границата, съм убеден, че на президента Путин война не му е нужна, защото всеки, който познава Украйна, с нейните 50 милиона, знае колко пари трябват за там", каза Борисов.

Той коментира още, че Европа война не може да понесе и след тази тежка финансова икономическа криза военна авантюра ще е пагубна .

"За разлика от другите управници, президентът Путин е идвал и при мен, разговаряли сме по телефона. Винаги съм отстоявал позициите си. Затова спрях "Бургас – Александруполис”, АЕЦ "Белене", защото не бяха изгодни за България. Но с две ръце казах, че ще подпиша "Южен поток”, защото е изгоден за България. За разлика от тези, аз съм си направил авторитет при тези лидери”, заяви Бойко Борисов, като отново припомни, че партията му подкрепя проекта, ако по тръбите на газопровода тече и български газ.

Първата копка на "Южен поток" и третата първа на АЕЦ "Белене"

Борисов коментира за пореден път и "първата" заварка на "Южен поток".

"Отишли, понеже на Станишев първите копки и заварки са такива, че може само да разсмеят човек, както третата първа копка за "Белене”. Преди една година правиха първа заварка. Взели тръби назаем, турили две тръбички една до друга. Заварили, за да кажат, че са почнали – преди една година, без да имат договор, без да имат нищо. Сега те, понеже са под наем, са си върнали тръбичките и вече няма заварени тръби", каза Борисов.

"Този Стойнев (министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев) ми обяснява, че те били под земята. Като се подпише договор за "Южен поток”, като се изкопае канавката, да се положат тръбите, тогава ще го обявиш, бе, човек. За какво ходиш да правиш заварки. Правете си заварки в партията, и без това се заверявате там непрекъснато. Какви заварки ще ми правите посред поле една година преди да имате договор? Нямат още договор. Той ми дава акъл, че били под земята. Кажете на г-н Стойнев – ще изкопаеш една дупка, ще сложиш вътре тръбите, да изглежда малко по-достоверно, ако са под земята", каза Борисов.

По думите му управляващите се подготвят да загубят и арбиртажното дело в Париж за АЕЦ "Белене".

"Умишлено водят това дело към загуба Това е най-големият проблем за държавата – това са 1 800 000 000 евро, към 3.6 млрд. евро. Категорично сме за европейски енергиен съюз, защото сме - братска Русия продава на братска България най-скъпия газ в Европа. Ако има енергиен съюз, ще имаме по-ниска цена на газа", каза още Борисов.

Полският проект за енергиен съюз предвижда създаването на орган за съвместно закупуване на газ и изграждане на механизъм за солидарност, който да гарантира снабдяването на страните - членки с по-ефикасно използване на собствените енергийни източници на Европа на атомната, но и възобновяемите енергии, както и партньорство с износители на газ от САЩ, Австралия и страните на юг от Средиземно море.

Бойко Борисов разказа и виц, за да опише състоянието на енергетиката. "Попитали радио Ереван дали ще има режим на тока и то отговорило: Режим има, но ток няма".