Малката главна приютява куп занаятчии от Балканите

Мисия Пловдив

08-05-2014, 15:20

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Балканският панаир на занаятите започва на 15 май

96 майстори от Молдова, Македония, Събия, Румъния, Косово и Турция и България се събират в Пловдив за четвъртото издание на Балканския панаир на занаятите, посочи председателят на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева. 70 шатри ще бъдат разположени на Малката главна от 15 до 18 май. Във всяка от тях ще се демонстрират и представят традиционни занаяти като дърворезба, тъкачество, плъстене, грънчарство, ковано желязо, ножарство, пачуърк, сарачество, стъклодухане, свещарство, изработка на художестевна керамика, народни носии, накити и бродерия, старинни оръжия, звънчарство и калоферска дантела.

Четвъртото издание на Балканкия панаир на занаятите ще бъде открито на 15 май в 17 часа на импровизирана сцена на Римския стадион. Половин час преди това атрактивно шествие, в което освен ансамбъл „Тракия”, ще  участват и самите майстори, ще мине по Главната улица.

Събитието тази година ще бъде част от Европейската нощ на музеите и галериите, като за целта шатрите на различните занаяти ще бъдат отворени за посетители до 24 часа на 18 май, съобщава Радио Пловдив.