От сега: Подгответе се за дългата нощ на музеите и галериите

Мисия Пловдив

09-05-2014, 09:00

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Куп обекти в Пловдив очакват своята културна публика на 17 май от 19 до 01часа

На 17 май Пловдив ще се включи за втори пореден път в отбелязването на културното събитие на обединета Европа - Европейска нощ на музеите и галериите с обща проява на всички регионални музеи (без Природонаучния музей, който е в ремонт), на всички сериозните пловдивски частни галерии, свободни артисти и  с участието на занаятчиите от първия Балкански панаир на занаятите.

Тази година в отбелязването на Европейската нощ на музеите и галериите към Археологически, Етнографски, Градска художествено галерия се присъедини и Общинско предприятие "Старинен Пловди", който ще представи програма в 3 свои къщи.

Галериите, които ще отворят врати за културната публика на Пловдив са: "Възраждане", арт галерия музей "Филипополис", "Аспект", "Волар", "Галерия Инджов", Дружество на пловдивските художници, "Дяков", "Жорж Папазов", "Коридор", Културен център "Тракарт", "Резонанс", "Ромфея", Соня Станкова с фотопроекта си "Хората на Пловдив", Център за съвременно изкуство "Баня Старинна", ЦВМИ "Източен" 48, "Червеното пони". Те ще дадат възможност на гостите си да видят доброто българско изкуство, да поговорят с авторите, да чуят концерти, да видят демонстрации на живо как се създава изкуство с различни техники.

Началото на Европейската нощ на музеите и галериите е поставено през 1997 година в Берлин, когато кметът на града решава да експериментира, за да привлече по-разнородна публика, като музеите и галериите продължат работния си ден и посрещнат посетители и през нощта. Експериментът е успешен и се провежда през следващите години в много европейски градове. Нещо повече, има пролетно и есенно издание.

През годините тази Европейска нощ на музеите и галериите претърпява различни метаморфози и така до 2005 година, когато Министерството на културата на Франция взема повод от Международния ден на музеите на 18 май и организира мащабна общоевропейска нощ на музеите и галериите във всички страни, членки на Европейския съюз.

Европейската нощ на музеите и галериите, тази година на 17 май, е насочена към най-широките обществени слоеве и особено към тези, които рядко или никога не влизат в музей или галерия.

Тази година организирането на Европейската нощ на музеите и галериите в Пловдив на 17 май премина в тясно сътрудничество с Министерството на културата на Франция, под чиято егида се провежда събитието и в сътрудничество с Министерство на културата на Република България.

Музеите и галериите в Пловдив очакват своята културна публика на 17 май от 19 до 01часа.