На 9 май Казанлък избира 46-ата си Царица Роза

По пътя към царската корона тази година вървят 20 казанлъшки абитуриентки

На 9 май от 19.00 часа в ДК „Арсенал“ стартира 111-ият Празник на розата в Казанлък с едно от най-вълнуващите и дългоочаквани събития – конкурса спектакъл за избор на Царица Роза и нейното коронясване. По пътя към царската корона тази година вървят 20 казанлъшки момичета, които са абитуриентки.

На стилна церемония с водещ актьора Калин Сърменов ще бъде избрана 46-ата Царица Роза на Казанлък, която в продължение на една година ще представя града и България на различни форуми у нас и в зад граница. Журито е председателствано от проф. Генчо Начев, известен кардиохирург,  директор на болница “Св. Екатерина” и Почетен гражданин на Казанлък.

В състава на журито са още посланикът на Япония в България Н.Пр. Такаши Коидзуми, арх. Стефан Стайнов,

Почетен гражданин на Казанлък, син на композитора акад. Петко Стайнов, както и други известни личности, свързани с града на розите. За доброто настроение на публиката ще допринесат изпълненията на Ана-Мария, Теодора и Богомил от Х-фактор, на фолклорен ансамбъл „Арсенал“ и танцовите двойки от „Киара-Н“.

Празникът на розата възниква в Казанлък през 1903 г. като празник на красотата и милосърдието и вече 111 години се провежда в знак на почит към уникалната българска маслодайна роза и розопроизводителите. От 1968 година без прекъсване пък се избира най-красивото момиче, което да носи короната на царицата на цветята.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен