Двете лица на 9 май

69 години след победата над нацистка Германия Европа отново е разделена

Без Деня на победата, който празнуваме на 9 май, щеше да има една друга Европа. Щеше да има една нова обединена Европа, но с много концлагери. Затова не бива да се разделя Денят на победата от Деня на Европа. Общо жертвите от Втората световна война са приблизително около 60 милиона и се смята, че половината са от СССР. България пък дава приблизително 40 000 жертви в конфликта, пише "Всеки ден".

 Съветският съюз е един от основните победители във войната и изнася победата срещу Третия райх на Източния фронт. Но днес СССР вече го няма. Победителят във Втората световна война загуби Студената война и това преразгледа резултатите от Втората световна. СССР се разпадна на отделни държави по вътрешните си граници и това е проблемът днес. Това се отнася и за Грузия, и за Украйна. А тези вътрешни граници са изкуствени, защото те бяха чертани произволно от съветските ръководители.

 Така например Сталин, като грузинец, подарява на Грузия Абхазия и Южна Осетия, Хрушчов пък подарява на Украйна руския Крим. Другият проблем е, че 25 милиона руснаци живеят извън Руската федерация. Само в Украйна те са 12 милиона. Нещата няма как да бъдат променени. Украйна или ще се разпадне на Западна и Източна, или пък Киев трябва да се съгласи на федерализация. Украйна силно е пострадала от Втората световна. Там имаше много бойни полета и по време на войната там се водят люти боеве, затова и Украйна има особен емоционален заряд за Русия.

 На 9 май 1945 г. завършва войната в Европа, но в Азия тя приключва чак на 2 септември. Капитулацията на нацистка Германия става на 8 май, а 9 май е първият ден на мира и затова се нарича и Ден на победата. В Севастопол, който е в Крим, по традиция има военен парад на 9 май, защото това е град-герой заедно с Ленинград, Сталинград, Курск и др. Съпротивата в Севастопол е много жестока. Повече от година след началото на войната гарнизонът и Черноморският флот на СССР са се държали. Така че именно заради това руският президент Владимир Путин сега ще приеме военния парад и в Севастопол. Той ще посети Крим за пръв път след връщането му в Русия.

 Нормално е Москва да демонстрира самочувствие в Севастопол и сега да използва военния парад в контекста на кризата в Украйна. На приема в Кремъл след победата във Втората световна война Сталин казва, че преди всичко вдига наздравица за руския флот, който основно изнесе войната. Така че и сега Русия ще използва този факт, за да напомни, че тя има основна заслуга за победата над нацистка Германия. И звученето ще бъде - ние победихме Наполеон и Хитлер, пък сега някакви си американци ще ни налагат санкции.

 В момента Старият континент пак е разделен заради нарушаване на геополитическото равновесие. Русия няма как да бъде изтикана от Европа. Русия винаги е била европейска държава и винаги е имала позиции в Европа, така че ЕС не бива да отива към сблъсък с Русия особено в постсъветското пространство. Нека родните политици се поучат от чехите и унгарците. Чехословакия пострада от СССР - да вземем само Пражката пролет, съветските танкове стъпкаха революцията от 1968-а. Но президентът Милош Земан, който е десен политик, каза, че не бива да има санкции срещу Русия. За съжаление ние нямаме такива държавници.

 Поуката е, че европейците трябва да разберат, че в конфликта 1939 - 1945 г. на Стария континент взаимно се изтребвахме и това повече не бива да се повтаря. Но днес трябва да е ясно и че освен Европа вече има и други геополитически центрове и свръхсили като САЩ и Китай. От друга страна обаче, има и ЕС, и Русия. Но ЕС, за да стане самостоятелна сила, трябва да се освободи от американското влияние. ЕС е силно зависим както в политическо, така и във военно отношение от Вашингтон, което е проблем за Стария континент.

Акад. Георги Марков