Студенти съдиха убиеца Жулиен (СНИМКИ)

Животът

09-05-2014, 11:42

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

През 2010 година 17-годишният младеж закла баща си, а след това го доуби с брадва

Студенти по право от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" пресъздадоха наказателно дело, по което непълнолетен младеж бе обвинен и осъден в жестокото убийство на своя баща. Реалният случай от съдебната практика е от 2010 година, когато в пловдивския квартал "Кючук Париж" 17-годишният Жулиен Петков наръга 30 пъти с нож в корема спящия си баща, а след това го доуби с брадва в главата. При направени самопризнания тогава отличникът от пловдивско училище обясни, че е бил подложен на дългогодишен тормоз и побоища от родителя си. Митко Петков отглеждал сам Жулиен от времето, когато синът му бил на 2 години. Възпитавал го изключително строго, което породило насилието след години.

В ролята на подсъдимия Жулиен днес в съдебната зала окован с белезници застана студентът Стойчо Стойчев. Той е във втори курс право в университета, а измисленото му име на подсъдимата скамейка бе Живко Петров. Председател на съдебния състав бе третокурсникът Иван – Александър Манев, а правата на подсъдимия защитаваше колежката му "адвокат" Делкова. Още в началото на процеса защитата изненадващо поиска отвод на съдебния състав. Причината бе отхвърлено искане делото да бъде върнато в прокуратурата заради допуснати процесуални нарушения. "Подзащитният ми е разпитван като обвиняем без присъствието на психолог и педагог от разследващите", се аргументира Делкова. Съдия Манев обаче отхвърли това искане, с което си навлече гнева на защитничката. Тя веднага поиска отвод на състава, но съдът отново не намери основания да удовлетвори и това желание на защитата. Ход на делото все пак бе даден, а процесът продължи с разпит на свидетели и вещи лица.

Възстановката на реалния случай от съдебната практика е дело на Европейската асоциация на студентите по право /ЕЛСА/, съвместно с Апелативен съд – Пловдив и Окръжен съд – Пловдив. Общо 21 студенти по право от Пловдивския университет участват в процеса. Част от тях се изявят като съдии, съдебни заседатели, подсъдим, прокурор и адвокати. Други техни колеги са "призовани" и разпитани като свидетели. Веществените доказателства, с които обвинението твърди, че е извършено убийството, също ще бъдат предявени на страните. След това съдебният състав ще обяви своята присъда.

Инициативата се организира с цел бъдещите юристи да се запознаят отблизо с работата на съдиите, прокурора и адвокатите и в реална обстановка да проследят протичането на един наказателен процес в съда. Присъстващите в залата ще могат да следят и текстовете от Наказателно-процесуалния кодекс, които ще се прилагат за всеки един от стадиите по делото на специално инсталиран мултимедиен екран.

Подготовката за днешния симулиран процес продължи почти два месеца. Студентите се подпомагат от трима съдии и над 15 съдебни служители. Гости на възстановката са  магистрати, преподаватели и студенти от Юридическия факултет на Пловдивския университет.