Едва 85 хиляди лева за "Помощ в дома" през тази година

Мисия Пловдив

09-05-2014, 14:17

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Зам.-кметът Георги Титюков увери: Ще има нови европрограми през 2015-та

Сериозни разногласия сред пловдивските общински съветници предизвика точката за орязване средствата по програма "Помощ в дома".

Зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков внесе предложението, с което от 1 юни до края на годината да бъдат отпуснати 85 хиляди лева от общинския бюджет за продължаване на социалната услуга. Това обаче означава, че ще бъде намален броят на работниците, предоставящи услугата.

От БСП бяха категорични, че ще намалее не само броят на работниците, но и качеството на самата услуга. Те възроптаха срещу това предложение и поискаха да бъде дадена думата на 91-годишния Пенко Пенев, който е ползвател на услугата и лично е засегнат от промяната й.

"Много хора са като мен, но има и такива, които са по-зле – не могат дори да ходят. Ако се съкрати бройката по програмата, аз и тези хора оставаме на улицата", каза Пенев. Според него не трябва да се намали, а напротив - да се увеличи бройката на хората, ползващи услугата. "Времената са такива, че все повече влизат в нашата редица. И вие ще влезете в нея. Вие сте бъдещите ни заместници!", каза Пенев, обръщайки се към съветниците.

След изказването на 91-годишния пенсионер последва процедурно предложение за отлагане на точката. То не бе прието, което доведе до редовно гласуване. Резултатът бе 27 гласа "за", 11 "против" и 5 "въздържал се" , което означава, че до края на годината ще бъдат осигурени 85 хиляди лева за "Помощ в дома".

Община Пловдив единствена е кандидатствала за максимален размер средства по "Помощ в дома", каза зам.-кметът Георги Титюков. "Имаме 6 проекта, докато другите общини са кандидатствали само с по един, за които общината е получила 1.2 милиона лева. Ако се запази броят на служителите, за 2014-та трябва да бъдат осигурени около 400 хиляди лева за заплатите на тези хора", допълни той.

След края на редовната сесия зам.-кметът обясни, че става дума за финансов резерв и ако има вариант, в който да се направят икономии и да се пренасочат пари за "Помощ в дома", то те са добре дошли. Той каза още, че през 2015-та ще има нови европрограми, подобни на тази, по които отново ще се кандидатства. „В случая няма излъгани. Договорите на социалните работници са подписани в срок за една година.“, допълни Титюков. Той обясни, че тази една година стаж само ще им е от полза за работа по други подобни програми, каквито община Пловдив обмисля да стартира.