91-годишен дядо към общинските съветници: Вие сте бъдещите ни заместници!

Животът

09-05-2014, 17:20

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

Съдбата на Пенко Пенев е в ръцете на местния парламент

"Времената са такива, че все повече влизат в нашата редица. И вие ще влезете в нея. Вие сте бъдещите ни заместници!". С тези думи 91-годишният Пенко Пенев се обърна към общинските съветници на днешната сесия. Възрастният пловдивчанин пожела да изкаже своето недоволство по финансирането на услугата "Помощ в дома" – европроект, който приключва на 31 май 2014 година.

"Какво ще се случи с нас оттук нататък?", попита притеснен Пенко. "Ще останем на улицата ли? Нямам си никого – децата ми умряха, а преди 5 години се сбогувах и със съпругата си. Няма кой да се грижи за мен!", пророни той след напускане на залата.

Пенко Пенев е ветеран от Втората световна война. "С моите хора - приятели, често си казваме: Другарю, съжаляваме, че не ни убиха на фронта, защото нямаше да търпим сегашното положение!", каза той.

Пред общинските съветници Пенев сподели, че на младини не е очаквал да стигне до това положение. "Много хора са като мен, но има и такива, които са по-зле – не могат дори да ходят. Ако се съкрати бройката по програмата, аз и тези хора оставаме на улицата.", допълва той. Според него, не да се намали, а напротив - трябва да се увеличи грижата за хора в нужда.

Пенев е доволен от това, което програмата му предлага в момента и иска грижите за него да продължат след изтичане й на 31 май. За него се грижат трима души, за по 2 и 4 часа на ден.

"Да сложа край на живота си ли? Не, няма да го направя. Не заради религиозни възгледи, а поради простата причина, че животът е един единствен!", каза в заключение 91-годишният пловдивчанин.

Община Пловдив днес гласува да осигури 85 хиляди лева по услугата "Помощ в дома" до края на годината. Необходимите средства за заплати при запазване на броят на работниците, предоставящи услугата, обаче е 400 хиляди. По проекта работиха 120 души, които се грижиха в продължение на година за повече от 240 пловдивчани със специални потребности и за тежкоболни възрастни.

"Ако има средства бих удвоил броя на хората, които ползват тези услуги. Община Пловдив единствена се възползва от пълния капацитет по програмата.", каза пък зам.-кметът Георги Титюков.