„Южен поток” – единствената ни гаранция за сигурни газови доставки

„Южен поток” е единствената алтернатива на България, която да гарантира сигурността на доставките ни на газ.
Това подчерта зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов на дискусия в парламента, неслучайно озаглавена „Спирането на „Южен поток” - удар срещу България”.
Народните представители от „Атака” организираха въпросната дискусия, на която да се чуе защо страната ни стои твърдо зад участието ни при изграждането на този газопровод.
„Южен поток”, по думите на Айолов, не трябва да се нарича български проект, защото представлява един европейски проект.
„Номер 1 сред приоритетите ни е постигането на сигурност на доставките на газ”, се зарече още зам.-министърът на енергетиката. Той намери и своя отговор на въпроса - „Защо "Южен поток” е трън в очите на Европа?”, а именно - „защото има българи или български евродепутати, които внасят невярна информация при комисаря по енергетика. „Самият Йотингер призна, че е имал такива срещи - една в Дъблин, една в Берлин”, загатна още Айолов.
За важността на този газопровод говори и депутатът от БСП Явор Куюмджиев, който напомни, че „Южен поток” ще обслужва интересите на цяла група южноевропейски страни, защото тръбата минава през седем страни. Това не е руско-български газопровод, а руско-европейски.
Народният избраник от левицата използва случая да увери, че предложените от него промени в Закона за енергетиката, които се отнасят за морската част на газопровода у нас, са категорично в унисон с европейските директиви.
„Ние заявяваме, че България ще изпълнява и ще разреши на всеки, който има газ, да го транспортира през българската система, както и че ще изпълнява условията на третия либерализационен пакет”, обеща Куюмджиев.
„Южен поток” минава през България и увеличава стратегическата тежест на страната ни, нейното политическо значение, пълни хазната ни с приходи, увеличава работните места”, бе изречението, с което атакистът Магдалена Ташева обобщи важността на изграждането на този газопровод.
България не изчаква нищо за „Южен поток”, този проект не е български, заяви междувременно премиерът Орешарски.
„Южен поток не го строя аз, ако го строях аз, приемам всички упреци”, коментира пред журналисти той.
Според него опозицията достатъчно е забавила „Южен поток” и е оставила достатъчно неизгодни условия, като например лихва от 8 на 100 и подчерта, че поради това тя трябва да бъде малко по-скромна по отношение на проекта.
Орешарски наблегна на това, че е важно да се договорят добри условия за страната, а не да се бърза.
Във връзка с вота на недоверие за енергетиката, който ГЕРБ обявиха, че ще внесат, Орешарски бе лаконичен и заяви, че още не се е запознал с мотивите.
Внасянето на вота на недоверие в предизборна кампания „смущава” обаче премиерът. „Очевидно толерантността у нас отдавна е заминала”, заяви Орешарски и подчерта, че има правила, които се спазват навсякъде по света.
Министър-председателят коментира и празничния 9 май, като отбеляза, че Денят на победата и Денят на Европа са достатъчно важни и символни.
„Единият отбелязва мрачен период от историята, другият - началото на друг, надявам се, светъл”, заяви Орешарски.
По думите му, това касае и нас като страна-членка на ЕС.