„Движението – това е здраве” на 10 май

Животът

10-05-2014, 07:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Трети детски игри "Старозагорски олимпийски надежди"

Днес е Световният ден на физическата активност под мотото “Движението – това е здраве”

На 10 май се чества Световният ден, посветен на инициативата на Световната Здравна Организация „Движението - това е здраве”.
Отбелязването на този ден започва през 2002 г. по инициатива на 55-та Световна здравна асамблея, когато е приета Резолюция по въпросите на храненето, физическата активност и здравето. Документът призовава страните-членки на СЗО всяка година да организират на национално и местно ниво инициативи, популяризиращи ползите от физическата активност сред всички групи от населението, като се отчита значението и за подобряване на физическото и психическото здраве, припомня РЗИ -Стара Загора.
Необходимостта от отбелязването на световен ден „Движението – това е здраве“ става още по-силна и поради факта, че силният оздравителен потенциал, който притежава физическата активност, продължава да остава неизползван за голяма част от хората в съвременния свят.

Ниската физическа активност, заедно с тютюнопушенето и нездравословното хранене представляват важни по значение рискови фактори за хроничните болести.

Известно е, че физически активният начин на живот може да намали стреса, безпокойството и симптомите на депресия сред хората с подобни проблеми. Според експерти, над 60% от световното население не са физически активни в такава степен, която може да бъде полезна за тяхното здраве.
Според Световната здравна организация, обездвижването се нарежда сред основните рискови фактори, водещи до заболяване и смърт. В глобален мащаб 6 % от смъртните случаи се свързват с ниската физическа активност. Липсата на физическа активност е основна причина за 21-25 % от заболяванията на рак на млечната жлеза и рак на дебелото черво.
Физически активните хора рискуват в по-малка степен да заболеят от исхемична болест на сърцето, хипертония, диабет и т.н. Освен това те са изложени на по-малък риск от счупване на шийката на бедрената кост и гръбначните прешлени и поддържат здравословно тегло.
България продължава да се нарежда на шесто място в ЕС по затлъстяване на деца от 11 до 17-годишна възраст. Всеки трети първокласник у нас е с наднормено тегло. Двойно повече затлъстели българчета само за 7 години, показват анализи на експерти в тази област. И това се случва въпреки различните програми и часове в училище за здравословно хранене и начин на живот на подрастващите.
Физическа активност на населението в България, според данни от национално изследване:
• 80% от хората на възраст 25-64 г. са с ниска физическа активност;
• налице е ниско ниво на информираност на населението за ползата от физическата активност при профилактика и лечение на заболяванията;
 • едва 7% от пациентите получават информация и съвети за физическа активност от лекар или друг медицински персонал.
Целите на кампанията за насърчаване на физическата активност намират по-детайлно развитие относно: 

Физическа активност при младите хора - в глобален аспект се наблюдава намаляване нивото на физическа активност сред тази възрастова група в почти всички страни, а трябва да се има предвид, че за осигуряване здравословното развитие на децата в училищна възраст, те се нуждаят от ежедневна физическа активност с продължителност най-малко 60 минути;
Жените и физически активния начин на живот - много от жените страдат от заболявания, свързани с недостатъчна физическа активност – сърдечно-съдови, диабет, остеопороза, и др. Трябва да се отчете също, че физическата активност при жените освен за намаляване на риска от тези заболявания, спомага и за подобряване на техния психичен статус и увеличава възможностите за тяхната социална интеграция в обществото;
Адаптирана физическа активност при възрастните -редовната физическа активност подобрява функционалното състояние и качеството на живот на възрастните хора. На тях се препоръчва ниво на физическа активност от 5 пъти седмично по най-малко 30 минути, като нейната интензивност трябва да има умерен и индивидуализиран характер. По този начин може да бъде намалено разпространението сред възрастните хора на такива заболявания, като миокарден инфаркт и мозъчен инсулт, остеоартрит, остеопороза, хипертонична болест и др.
Физическа активност на работното място - нараства зависимостта ни от нови технологии, които ни спестяват физически усилия и време. В резултат на това за повечето от нас е характерно много ниско ниво на физическа активност. Физическата активност на работното място се оказва ползотворна в еднаква степен и за работниците и за  работодателите, тъй като тя спомага, от една страна, за подобряване на работоспособността, за по-висока производителност и по-малко случаи на травматизъм, а от друга подобрява показателите, характеризиращи физическото и психическо здраве на работниците;
Инициативите на местно ниво притежават най-голямпотенциал за стимулиране физическата активност на населението;  Развитие на благоприятна за физически активен начин на живот градска инфраструктура - необходимо е да се осигури обществена подкрепа за осъществяване на постоянни мерки и инвестиции в областта на инфраструктурата, в организацията на откритите пространства и системите за активно придвижване, в утвърждаването на положителни практики – пешеходни зони в градовете, велоалеи. Преодоляване на социалното неравенство в областта на физическата активност - установено е, че социално-икономическият статус в голяма степен определя нивото на физическата активност, като това зависи основно от нивото на доходите и образованието.
Освен между отделните социални групи, възможностите за физическа активност са неравномерно разпределени и между отделните страни в ЕС – 75% от неговите граждани считат, че разполагат с множество възможности за физическа активност там, където живеят.