Проверяват менте вносители на зеленчуци

Парите

10-05-2014, 10:01

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Започва 24-часов контрол на границата, спират тирове и автомобили за нерегламентиран внос

Рисковите вносители на зарзават, които системно нарушават родното законодателство, ще бъдат следени изкъсо, а обяснението, че внасят за лична консумация 1000 кг домати, вече няма да бъде допустимо заради затегнатия по границите контрол.

Практиката един превозвач да внесе за семейството си няколко тона домати с лекотоварния си автомобил в три последователни дни, и то през различни пунктове, вече няма да е възможна, коментира за "Монитор" зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.

По инициатива на аграрния министър Греков още преди началото на активния сезон за производство на плодове и зеленчуци премиерът Орешарски създаде работна група, чиято цел е да пресече нерегламентирания внос на храни в страната.

Тя се оглавява от Явор Гечев, в нея влизат още представители на финансовото министерство, МВР, Министерството на транспорта, Българската агенция по безопасност на храните, Агенция "Митници" и Националната агенция по приходите.

Включени са също така и експерти от екипа на икономическия вицепремиер Бобева.

Започва 24-часов контрол на границата на държавата от съвместни екипи от тези органи, ще се проверяват не само тирове, но и лекотоварни автомобили до 3,5 т за нерегламентиран внос на плодове и зеленчуци, уточни зам.-министърът.

Проверки ще има също така и в магазинната мрежа, както и в складовете в цялата държава.

Обхватът на заповедта е до 30 юни, като съществува вероятност след това да се удължи работата на работната група.

От началото на годината у нас работи спецзвено към приходната агенция, което следи по т.нар. румънски модел за нарушения при вноса на рискови стоки.

Резултатът от проверките в началото на годината сочи, че през първите седмици масово е хващана всякаква стока – зеленчуци, плодове и месо, но след това контрабандистите са намалили своята активност, каза Гечев.

Целта на новата кампания е да се усъвършенства и трайната връзка между контролните институции, които вече работят много добре помежду си, уточни той.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен