К. Костадинов: През 2110 година ще умре последният българин

Мисия Добрич

10-05-2014, 15:04

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Историкът представи книгата си „Демографският проблем на България"

Ако продължаваме по този начин, демографската криза в България ще достигне дотам, че след по-малко от 100 години, около 2110 година ще умре последният българин, това каза Костадин Костадинов, директор на РИМ Добрич при представянето на поредната си книга „Демографският проблем на България".

За последните 25 години българският народ загуби 25 процента от своята демографска численост. Това означава, че всеки четвърти българин или емигрира, или не е между живите. „Катастрофална" е прекалено бледа дума за параметрите на демографската криза в България, заяви Костадинов.

В момента България е на второ място в света по брутно намаляване на населението си.

Единствено населението на Островите Кук, които даже не са държава, а асоциирана страна към Нова Зеландия, намалява с по-големи темпове от България. През последните години нейното население е намаляло с 40 процента – от 19 хиляди на 10. И това се случва без война, без окупация, без загуба на територия, чумна епидемия и други фактори, заяви Костадинов.

Авторът предлага три мерки за излизате от демографската криза. Първата е поощряване на раждаемостта сред българите. Втората „внос” на българи от чужбина и третата завръщане на емигриралите и тяхното потомство българи.

Представянето на книгата е първото за страната. Тя е написана на английски език и издадена по програма на Европейския парламент с цел представяне на всички параметри на българския демографски колапс пред европейската общественост. Съавтор на изданието е Спас Ташев.

В края на месец юни книгата ще бъде представена и в Европейския парламент в Брюксел. Костадин Костадинов се надява европейските политици да окажат натиск на нашите, защото те разбират само когато биват нахокани от Европа.