Мръсно мляко пали инфекции

Животът

11-05-2014, 17:56

Снимка:

facebook

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Опасни гъбички в залежал през зимата фураж предизвикват цироза и рак

Опасно заразено мляко дебне от тротоарите в градовете и други незаконни места за продажба. Предлаганото за пълномаслено и „био" домашно прясно мляко е пълно с всякакви бацили, предизвикващи инфекции, алармират инспекциите по храните и тръгват на война срещу заплахата, пише "Всеки ден".

 След зимата сега, напролет, се оказва, че можем да си купим от симпатичните баби млекарки направо смъртоносни млека и млечни продукти. Животните - крави и овце, са хранени през зимните месеци със залежали, овлажнени и плесенясали фуражи. Тогава по зърната се образуват гъбички, които съдържат опасния афлатоксин, който причинява цироза на черния дроб и дори рак, предупреждават медици. Такова отровно мляко залива дори и регламентираните места за изкупуване на продукцията от дребни фермери, не крият експерти по безопасност на храните.

 Куп бактерии щъкат в домашното мляко - туберкулозни бацили, щамове на ешерихия коли, на листерия, дори салмонела заплашва от шишетата и бидоните.

 Най-често в пунктовете за изкупуване на мляко и при проверки на млекарките по тротоарите инспекторите по храните се натъкват след изследване на афлатоксините. И то максимални стойности на концентрация. Отровните гъбички са канцерогенни, категорични са микробиолозите. Ако се приемат системно, могат да доведат до образуване на ракови клетки и необратими увреждания на черния дроб и цироза при хората. Завишени количества редовно се откриват при проверки на пунктовете за събиране на мляко в цялата страна. Заразените заловени продукти незабавно се унищожават. Колко обаче такова мляко влиза в домовете от незаконните места за продажба, не е ясно.

 Заради заразите и „бомбите със закъснител" в незаконно продаваното домашно мляко Агенцията по безопасност на храните тръгва на война срещу разпространението му. Областни клонове на институцията вече налагат пълна забрана за продажбата на млечни продукти и мляко на нерегламентирани места. Изготвена е и специална наредба за директните доставки на мляко от ферми, които произвеждат сурово краве и овче мляко. Дребните производители спешно трябва да „влязат в час", за да отговарят на условията за безопасно мляко. Иначе няма да могат да предлагат своята продукция директно до крайния потребител. Наредбата изисква и специална регистрация на малките млечни ферми, за да се спре незаконното разпространяване на заразено мляко.

 Според шефове на областните агенции по безопасност на храните обаче засега само единици се регистрират. Затова цяло лято - до септември, ще бъдат извършвани масови проверки на дребните стопани. Целта е най-после проблемът с продажбата на сурово краве и овче мляко на нерегламентирани места, по улици и тротоари, да изчезне. А в малките ферми да бъдат обособени помещения, в които да се преработва прясното млякото в кисело и сирена, отговарящи на качеството и стандартите. По този начин според специалистите може да се регулира и пазарът на продажбата на сурово краве мляко.