В Бургас ще раздават книги срещу пластмасови отпадъци

Кампанията "Книги за смет" ще е на 17 май

В Бургас ще раздават книги на български автори срещу пластмасови отпадъци. Екологичната кампания ще се проведе на 17 май в Морската градина.  Кампанията "Книги за смет" има за цел популяризиране на отговорното отношение на хората към околната среда, пестенето на ресурси и опазването на природата чрез добри практики като рециклирането на отпадъци. Замяната за книга ще става срещу 1 килограм пластмасови отпадъци. Тази година акцент ще бъдат произведения на български автори. В нов тираж ще бъдат преиздадени класически български произведения като "До Чикаго и назад" и "Бай Ганьо" на Алеко Константинов, "Чичовци" на Иван Вазов и други заглавия. Сред книгите ще има и такива за най-малките читатели като например "Роман в буркан" на Димитър Шумналиев и "Ян Бибиян" на Елин Пелин. Освен тези произведения в списъка с книги ще присъстват още и съвременни творби на български автори, сборници с разкази и други. За събирането на сметта ще бъдат поставени контейнери за разделно изхвърляне на отпадъци.

Какъв тип отпадъци може да донесете: пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио или бира, кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно мляко, туби и шишета от козметика и санитарни продукти, пластмасови чаши и тарелки /почистени от остатъците от храна/, найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио. Отпадъците трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място.

Няма да се приемат следните отпадъци: блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и др. Отпадъци, които не са пластмасови, също няма да се приемат.