Медицинските сестри по-голям кът от лекарите, изчезват

Животът

12-05-2014, 13:42

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Днес празнуват медицинските сестри

Днес те честват професионален празник, но са намалели петторно от 2000 година насам

В много по-оредели редици честват своя професионален празник медицинските сестри в Бургас. Оказва се, че въпреки безспирните аларми, че в страната ни липсват лекари, най-голям кът са именно сестрите, които в региона са намалели петорно от 2000 година насам.

Причината за осезателната липса на тези професионални и важни кадри е най-вече заплащането, което поражда и липса на интерес в младите хора към тази специалност.

Бургаските медицински сестри се насочвали към по-надеждна работа в чужбина при това различна от специалонстта им.

"Масово колежките заминават за по-развитите европейски страни, където са болногледачки. Парите, които получават обаче там са в пъти повече от възнаграждението им тук в Бургас, което не може да покрие разходите на нормален човек", разказва медицинска сестра от бургаската болница. 

Някой от тях прибягвали и до схемата да ползват неплатен отпуск в България и да работят по четири - пет месеца извън страната.

"Тук оставаме или ако сме по на възраст и е трудно пътуването или защото ни е трудно да се разделим с близките си", споделя друга 50-годишна жена, която е отказала да замине, въпреки десетките предложения, които е получила до момента. По думите й, причината е най-вече страх от неизвестното. "Търсени сме тук, ценени сме, но труда ни като цяло е обезценен, а работата на една сестра е също изключително отговорна", допълва тя.

Медицинските сестри споделят, че най-много предложения имало от Англия. Там се търсели много и санитари.