Институции пречат на работата с деца аутисти в Бургас

Мисия Бургас

12-05-2014, 15:06

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отбелязваме Световения ден на информираност за аутизма

В бившия дом "Майка и дете" разработват специални наръчници за родителите

Институции често объркват родителите на деца аутисти и пречат за работата на специалистите с тях, твърдят от основното легитимно общинско звено в града.

Д-р Пепа Ралчева – директор на Дом „Вяра, Надежда и Любов” основна спънка при работата с тези деца се явява липсата на добра колаборация между различните звена, ангажирани с проблема.

 „Има много спънки от различни институции. По тази причина е трудно да се работи. За породбряване на състоянието на всяко едно дете е необходим много упорит труд, при това за дълъг период от време, за да могат тези дечица да посещават после детски градини, училище. Нужeн е екип от специалисти и спокойна работа с детето. Трябва и родителите да участват активно в процеса на обучение, както и подкрепата от институциите.

Бившият дом "Майка и дете" е единствен в Бургаска област, разполагащ със сертификати за работа с деца с аутизъм.  „За съжаление много са малко органите в България, които могат да обучават и да дават сертификати, което пък е причина в страната да има толкова малко специализирани центрове и когато не получаваме подкрепа от държавните институции се получава така, че родителите са още по-объркани и несигурни”, допълва още д-р Ралчева.

Директорката на Дома е на мнение, че родителите често изчакват ситуацията да стане притеснителна за да вземат мерки и да констатират състоянието на детето си. „Те обаче са хората, които трябва да бъдат най-търпеливи и упорити в резултатите", допълва тя.

Екипите за работа с аутисти в Центъра дори разработили напълно безвъзмездно албуми за децата и родителите, които те да ползват като наръчник, с цел да улеснят работата с децата им в домашни условия.