Слънчев бряг приема силен международен колоездачен тур

Престижната надпревара ще събере край морето елитни млади колоездачи от ​почти цяла Европа

Морският курортен комплекс Слънчев бряг за втора поредна година ще приеме силния международен колоездачен тур за младежи "Мемориал Димитър Янков". Престижната надпревара ще събере край морето елитни млади колоездачи от почти цяла Европа и отново е в памет на известния бизнесмен, голям общественик, доайен на съвременния български туризъм и голям радетел на колоезденето в България Димитър Янков - основател на местния колоездачен клуб "Несебър".
Международното колоездачно състезание ще се проведе от 14 до 18 май. Тази година стартът е четиридневен и включва пролог и три състезателни етапа с дължина на трасето над 250 км.
В регламента домакините са предвидили три общи старта, както и атрактивен колокритериум по алеите на курорта в последния състезателен ден от надпреварата - за купа "Казино Хризантема". Критериумът обаче няма да бъде валиден за крайното класиране, а ще бъде повече за атракция на гостите на курорта и състезателите.
"Мемориал Димитър Янков" ще започне с атрактивен пролог по улиците на Слънчев бряг, който ще бъде валиден за определяне на носителите на лидерските фланелки.
Стартът на международния колоездачен тур е предвиден за 15 май, в 11 часа пред емблематичния за морския курорт реномиран хотел "Хризантема". Изборът на място не е избрано случайно - хотел "Хризантема" в Слънчев бряг е известен със своята "зелена алея" на спортната слава, в която се извисяват борчета, засадени от легендата в световното колоездене Еди Меркс - признат за най-добрия колоездач в историята на този спорт, както и от българската олимпийска шампионка Румяна Нейкова.
В миналогодишното издание на колоездачния тур "Мемориал Димитър Янков", голямата купата от колоездачен замина за Румъния, като трофеят спечели Адриян Думитру Замфир от тима на "Микс". Румънецът бе първи от двата етапа на състезанието с обща дължина на трасето тогава от 177 километра, като постигна отлично време от 4,48,10 часа.
Най-добър катерач тогава стана Добрин Линовски, а Митко Донковски взе приза за най-активен състезател. КК "Сините камъни" от Сливен е отборен победител.
В миналогодишния тур участваха близо 60 колоездачи от 12 отбора.