Ромпой: ЕС не признава псевдореферендумите в Източна Украйна

Новините

13-05-2014, 07:08

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Съюзът подкрепя твърдо единството и суверенитета на Украйна

Президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой заяви, че за общността вчерашните псевдореферендуми в Източна Украйна са незаконни, както и анексирането на Крим от Русия,

Изявлението беше направено пред журналисти в Киев, предаде агенция „Униан".

По думите на Ромпой,референдумите, проведени от проруските сепаратисти са нелегитимни и не заслужават доверие.

„ЕС твърдо подкрепя единството, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Не признаваме анексирането на Крим и Севастопол, както не  признаваме така наречените вчерашни „референдуми", заяви президентът на европейската общност.

Той допълва, че  подобни допитвания са средство за подстрекаване към разделение между общностите в Украйна.

„Насилието трябва да бъде спряно, да бъде осигурено върховенство на закона, човешките права да бъдат спазвани. И политическите искания трябва да се отстояват с политически средства, а не с оръжие."  - коментира Ромпой.

Херман ван Ромпой се обсъди ситуацията в Украйна  с изпълняващия  президентските функции в странатаАлександър Турчинов.

Турчинов изрази увереност, че постепенно Киев ще успее "напълно да локализира терористичната заплаха в Източна Украйна".

„Ще направим всичко, за да бъдат изборите в Украйна честни и, прозрачни и демократични", увери украинският президент, цитиран от Би Би Си.

Ван Ромпой на слой ред заяви ,че Европа ще направи всичко възможно, за да бъде възстановена стабилността в Украйна.

„Утре ЕС и Украйна трябва да подпишат споразумение за предоставяне на финансова помощ в размер на 1.6 милиарда евро", съобщи президентът на ЕС.

Същевременно той предупреди Русия, че ще понесесериозни последствия, ако продължи да дестабилизира ситуацията в Украйна.

„В ЕС има съгласие, че по-нататъшни стъпки от страна на Русия към дестабилизиране на ситуацията в Украйна ще доведат към сериозни допълнителни последствия, които ще имат по-широки последици върху икономическата сфера. В това отношение се провежда подготвителна работа и сме готови да приемем следващи решение, ако това е необходимо." - подчерта Ромпой.

Припомняме, Европейският съюз предприе допълнителни санкции срещу руски и украински лица, отговорни за кризата в Украйна/News/