Без бариери пред гурбетчиите ни на Острова

Животът

13-05-2014, 07:54

Снимка:

pravda.bg

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Британският премиер Дейвид Камерън обясни, че Лондон ще настоява за предоговаряне на социалните плащания за работниците мигранти

Лондон няма да пречи на българите, румънците и останалите мигранти от ЕС да ходят на работа във Великобритания. Това увери британският премиер Дейвид Камерън в интервю за BBC.
По думите му „Даунинг Стрийт” 10 няма да „издига бариери” пред гурбетчиите от другите европейски страни, отишли да търся препитание на Острова. Той подчерта, че британците също се възползват от свободата на движение в ЕС и че Лондон ще настоява пред Брюксел за предоговаряне на социалните плащания за работниците мигранти. Камерън дори предупреди, че подходът на Партията за независимост на Обединеното кралство (ПНОК) на Найджъл Фараж, която иска спиране на миграцията, е вреден за Великобритания. Така на практика в разгара на кампанията за евровота той смени курса на политиката си спрямо нашенците. Преди отпадането на всички бариери за трудова миграция пред българите и румънците от началото на тази година Камерън водеше яростна битка за налагане на ограничения. Тогава правителството му обмисляше куп мерки, с които да пречи на новодошлите гурбетчии от двете източноевропейски страни да се възползват от щедрите социални помощи, пише "Монитор".  На Острова се създаде истинска истерия, че страната ще бъде залята от вълна бедни и гладни българи и румънци. Според прогнози на икономисти от Оксфордския университет, които се очаква да съвпаднат с официалните данни, броят на гражданите от двете страни в Обединеното кралство се е увеличил от началото на годината с 30 000 и вече достига 200 000 души.