Спасяват училището на Вазов, с музика търсят милион за жълтата сграда

Мисия Пловдив

13-05-2014, 08:24

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Музика на Форе звучи в АМТИИ

АМТИИ прави благотворителен концерт за Жълтото училище

На 15 май 2014 г. /четвъртък/ от 18.00 часа  възпитаници и преподаватели от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство ще изнесат  в Културния център „Бялата къща” /ул. Пълдин 12 срещу Тракийски стан в Стария Пловдив/  благотворителен  концерт камерна  музика за възстановяването на  Жълтото училище.

Жълтото училище е първата новопостроена сграда през Възраждането, пригодена за учебни изисквания и единствената стара обществена постройка, която до днес се използва за учебни цели като част от сградния фонд на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство –Пловдив.

За да се построи Жълтото училище, Високата порта издава специално ираде, с което дава възможност на 17 март 1868 г да се положи основният камък на градежа.  Само половин година по-късно, на 30 октомври 1868 г, тържествено е открита първата специално построена учебна сграда, изградена изцяло от пловдивската българска община. Пловдивското главно училище, наречено през 1868 г. гимназия, навлиза в последното десетилетие преди Освобождението като водещо учебно заведение в България. Гимназията е имала задачата да подготвя бъдещи учители и свещеници.

Един от първите възпитаници на гимназията е бил патриархът на българската литература Иван Вазов, ученици са били още революционните дейци Петър Бонев- водач на перущенските въстаници през 1876 г, Найден поп Стоянов, Тодор Каблешков и мн. др.

След Освобождението, през 1881 г., учители в Жълтото училище са били П. Р. Славейков и Петко Каравелов. Гимназията дава на България едни от първите изявени политици: Иван Евстатиев Гешев, Константин Стоилов, братя Кесякови.

В момента Жълтото училище е част от сградния комплекс на  АМТИИ и  в него се водят  занятия със студенти. Сградата е собственост на Министерството на образованието и науката, обявена за паметник на културата от първостепенно национално значение, но е в изключително лошо състояние.

Това е причината ръководството на Академията да поддържа интензивни контакти с Министерството на финансите, Министерството на културата и Министерството на образованието и науката, както и с Община Пловдив, за да се осигурят средства за ремонта на този културен паметник. За цялостен ремонт на Жълтото училище  са необходими не по-малко от 1 300 000 лева.

Концертът на 15 май е поредният от серията концерти, които АМТИИ организира с цел да събуди възрожденския  дух на пловдивчани и всеки, който иска, да дари колкото може за тази родолюбива кауза. Припомняме, че в предишни концерти, посветени на идеята, взеха участие световноизвестните музиканти Васко Василев и Теодосий Спасов, и двамата възпитаници на Академията по изкуствата.

Концертът  е част от програмата по честванията на 50-годишнината на АМТИИ-Пловдив.