80% от купувачите на имоти по Черноморието са руснаци

Според брокери пазарът е все още на дъното

През първото тримесечие 80% от купувачите на имоти по българското Черноморие са руснаци. Техният дял леко намалява поради инвеститори от други националности, включително и българи, които проявяват интерес към недвижимите имоти в региона.

Руснаците се съсредоточват в района на Слънчев бряг, Бургас и на юг - главно в Созопол и Лозенец, като купуват имоти в комплекси от най-висок клас, разположени на първа линия край морето с цени между 1100 и 1500 евро на кв. м.

Първите месеци на 2014 г. са успешни за продажбите на имоти в българските ски курорти, но въпреки увеличения брой на сделките, цените продължават да са под натиск.

В същото време жилищата край морето се радват на стабилен интерес, който идва традиционно от руските купувачи, но се наблюдава и повишаване на търсенето от инвеститори от други страни.
Пазарът на селски имоти се сви значително в края на 2013 г., а продажбите намаляват наполовина през първото тримесечие на 2014 г. в сравнение със същия период на миналата година. Интересът е най-вече към къщи около Варна и Бургас и в близост до големите градове като Пловдив, Стара Загора и Велико Търново. В много райони на страната в момента на практика няма пазар за селските домове, защото купувачите са предимно руснаци, пише DarikFinance.bg

Средната цена на продадените селски имоти през първото тримесечие на 2014 г. е 16 560 евро. Но в районите около Бургас и Варна, цените често надхвърлят 30 000 евро, а къщите в северозападна България близо до Плевен, Враца, Видин и Монтана се продават на цени 

под 6 000 евро.