Пламен Русев: Ремонтът на здравната система минава през смяната на правителството

„Такъв хаос в здравеопазването и държавата никога не е имало"

„Ремонтът на здравната система минава през смяната на правителството. Нека не допускаме купените гласове да определят бъдещето ни”. Това  заяви днес в Стара Загора кандидатът за евродепутат от листата на ПП ГЕРБ Пламен Русев, който се срещна с представители на лекарското съсловие в града. На срещата присъстваха народният представител от ГЕРБ д-р Кирил Добрев и председателят на общинския предизборен щаб на партията Емил Христов.
 „Такъв хаос в здравеопазването и държавата никога не е имало. Налице е абсолютно недоверие на пациентите към здравните работници и към всички структури в системата”, коментираха медиците по време на разговора си с кандидата за евродепутат.
По думите на народният представител от ГЕРБ  д-р Добрев е необходима спешна ревизия и актуализация на бюджета на Здравната каса. „Нужна е фундаментална промяна на системата, тъй като батакът е пълен”, посочи д-р Кирил Добрев. Според него сегашният екип на министерството, начело с д-р Таня Андреева, е един от най-слабите от 1990 г. насам. „Той е твърде неустойчив, противоречив и си мени позициите постоянно. За какво доверие може да става въпрос, след като получавам отговор на мое питане в НС, а след това от министерството правят точно обратното на това, което са казали”, подчерта д-р Добрев.    
 „В Стара Загора има най-много социални институции, които общината издържа, при положение, че голяма част от пациентите не са дори от област Стара Загора. Този казус, който спъва бюджетите на десетки общини, трябва да бъде решен и държавата да поеме своите ангажименти. Това са средства от данъците на хората, с които трябва да се строят инфраструктура, детски градини и паркове”, категоричен бе Емил Христов. Според него в момента липсва каквато и да е диалогичност между местната власт и министерство на здравеопазването. „Два пъти д-р Таня Андреева идва в Стара Загора и двата пъти отменя уговорените  й срещи с кмета. Единият път бе на откриването на модернизираното отделение по лъчелечение към онкологичния център в града. Може би, защото проектът, който е на стойност 6,6 млн. лв., е реализиран при