Студенти дариха уникален фосил на природонаучния музей в Бургас

Мисия Бургас

13-05-2014, 15:51

Снимка:

РИМ Бургас

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

До 17 май продължава кампанията за събиране на средства за фосилите в музея

Кампанията "Ще намерят ли нов дом в музея" цели създаването на сбирка от вкаменелости

Студенти от БСУ  и техния преподавател доц. д-р Мария Нейкова  събраха средства и ги дариха за откупуването от Бургаския музей на уникална вкаменелост. В Бургаската екпозиция вече е включен и изключително добре запазен хетероморфен амонит от вида Crioceratites spinosus. Това е ендемитен вид, известен от само едно находище в Северозападна България. От него досега са намерени едва 7 екземпляра - 2 от тях се намират в музеи извън България, 1 е в частна колекция, 3 са в Националния Природонаучен музей в София, а последният екземпляр вече може да бъде видян тук в Бургас.  
Фосилът ще бъде изложен утре от 11:00 часа в Библиотеката на БСУ. Д-р Светла Далакчиева – завеждащ отдел „Природа“ към РИМ-Бургас ще връчи грамоти на дарителите – студенти, а любезен домакин на събитието ще бъде ректорът на БСУ проф. Галя Христозова.
Събитието се организира като част от кампанията „Ще намерят ли нов дом в музея?“, която има за цел набиране на средства за създаване на експозиция с вкаменелости в Бургас. Кулминация на кампанията ще е в Нощта на музеите - 17 май от 17:00 до 24:00 ч.