Проект подкрепя работещи в Германия българи

Животът

13-05-2014, 16:31

Снимка:

chrservices.eu

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Целта е работниците да са наясно с осигурителните си права и да бъдат избегнати некоректни работодатели

Българите, решили да работят в Германия, трябва да подготвят комплект документи, който освен лична карта и паспорт,  трябва да включва още: европейска здравноосигурителна карта, диплома за завършено образование и акт за раждане. Последните два документа задължително трябва да са преведени на немски език. Това съобщи председателят  на  КТ „Подкрепа” в Бургас – Иван Костадинов,  по време на представянето на проект „ОСЕМ - Обединени социалноосигурителни европейски мрежи“. Очаква се точно този проект да осигури обслужване на едно гише, като изпревари електронното правителство.
„Много малко хора знаят, че преди да заминат трябва да имат  удостоверение от НОИ, че са осигурени. Също, ако работникът е регистриран  в Бюрото по труда в България,  той  има право да се регистрира и в тамошното Бюро по труда и да получава  обезщетение в левова равностойност”, обясни Иван Костадинов.
Проект „ОСЕМ”, който  започна наскоро, се изпълнява съвместно от български и немски партньори. Неговата цел е да информира работниците от България какви осигурителни права имат и да ги предпази от нелоялни работодатели. Днес ОСЕМ бе презентиран в Бургас от представители на синдиката „Подкрепа”, Бюрото по труда и НОИ.
Услугите на консултантските бюра по проекта  могат да търсят всички заминаващи – от строителни работници, през сервитьори, бармани, стажанти или  командировани от български работодател.