От БАН проверяват колко мръсен въздух дишаме в Югоизточния регион

Новините

13-05-2014, 17:08

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дишаме най-мръсния въздух в Европа

Експертите ще направят оценка за влиянието на околната среда в район Бургас - Къркларели

В Бургас се проведе публична среща за представяне на проект „Съвместно изследване на антропогенното замърсяване на въздуха в трансграничния район на Бургас-Къркларели, като предпоставка за бъдещи оценки на влиянието му върху населението и околната среда". Той е съфинансиран от Европейския съюз.

Партньори по проекта са Националният институт по метеорология и хидрология на Българска академия на науките и Селскостопанската камара на Къркларели, Турция.

Проучванията ще са с продължителност 12 месеца до началото на 2015 година. А отпуснати епари са 135 177,79 евро.

Основната цел е да се повиши обществената информираност за състоянието на атмосферното замърсяване и влиянието му върху населението, екосистемите, културното и историческо наследство, а също и върху селскостопанските площи в района Бургас-Къркларели, базирайки се на основни научни знания.

Предвижда се събиране на проби от валежи и от сухо атмосфрено отлагане на замърсители  в четири пункта в трансграничния район, разположени еБургас, Ахтопол, Къркларели и Пинархисар, както и анализ на химическия състав на пробите и изследване преноса на атмосферни замърсители за типични метеорологични ситуации чрез  съвременни числени модели.